RADOVI JELENE MILOŠEVIĆ U DOMU VOJSKE: Treptaji svetlosti i života

M. Kralj

25. 04. 2023. u 14:38

AUTORSKI projekat "Svetkovina", koji će od večeras u Domu vojske Srbije predstaviti slikarka, ikonopisac i dizajnerka Jelena Milošević, nastao je, kako tvrdi, kao potreba duše da se vrati iskonskim radostima, da slavi život i ljubav, zajedništvo, božansku svetlost u nama.

РАДОВИ ЈЕЛЕНЕ МИЛОШЕВИЋ У ДОМУ ВОЈСКЕ: Трептаји светлости и живота

Foto promo

Za tom svetlošću je krenula da traga kroz radove od stakla, slike i modne komade, koji čine ovu postavku, unoseći mnogo ljubavi i želje da tu ljubav daruje drugima.

- Iz pravičnosti i čovekoljublja teku sve vrline - nastavlja umetnica, iza koje je 57 samostalnih i više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. - Koliko god da su teška vremena, želim da verujem da će savest, ta čestica boga u nama, da se probudi, da nam vrati dostojanstvo ljudskosti, milosrđa, čovekoljublja, nesebične potrebe da volimo i pomognemo bližnjem svom, da dobro svakog čoveka postane naše sopstveno dobro, da mu se radujemo... Jer, neko je siromah kod mnogoga blaga, a neko je bogat kod svog siromaštva, rekao je mudri Solomon. Ljudi se mnogo puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, mada sreću čini ono što jesmo, a ne ono što imamo.

U KOLEKCIJI PRINCA OD MONAKA

SVOJU umetnost Jelena Milošević je, kaže, pronosila kroz nova zemlje i kontinente na kojima je boravila, izlažući u svetski poznatim galerijama. Tako su i mnoge poznate ličnosti svoje kolekcije dopunile njenim radovima.

- Princ od Monaka poseduje veliku kolekciju stakla, kao i Opra Vinfri, porodica Cepter ima i moja stakla, i slike, porodica Mendela, kao i porodica Mugabe velike staklene paravane.

Senzibilnost kojom odišu njeni modeli, staklo koje kao najfinijom čipkom obavijaju zlatni i srebrni prepletaji, slike koje slojevitošću i strukturom dobijaju trodimenzionalnost - imaju zajednički imenitelj u autorkinoj autentičnoj likovnoj poetici.

- Tradicionalne vrednosti i velika doza duhovnosti prožimaju moja dela, a svetlucavi prah, kao kosmički dodir slici daje treptaj svetlosti i života - objašnjava Miloševićeva. - Tu svetlost ćete naći i u odsjaju zlata i srebra, i vizantijskih niti na staklu, kao i u treperavim perlama i šljokicama, trakama, "svarovski" dugmetima i ukrasima, u pregibima organdina i svile, ripsa i pliša. Energija i strast rukovode moje ideje, one su pokretači, teraju me da zaronim duboko u sebe i da uzletim u sazvežđa. A misao se nikada ne vraća prazna, uvek je tu neko novo otkriće nepoznatog umetničkog izazova, koje me raduje, i krećem u realizaciju.

Posebno poštovanje, ističe umetnica, ima prema staklu - tananom, a jakom, čudesnom i transparentnom mediju:

- Od detinjstva sam fascinirana lepotom "murano stakla" i godinama sam slikajući vitraže i radeći velike projekte sa arhitektama, kod nas, i u svetu, otkrivala nove forme i mogućnosti, pa je specijalizacija stakla na Michael school of fine art u Kejptaunu bila normalan sled. Ručno duvana stakla iz Češke, komadi antikvarnog stakla, dizajnirana i unikatna lampa piramida su deo i ove postavke.

Posebno značenje radovima ove umetnice daje iskustvo stečeno izučavanjem ikonopisanja, o čemu kaže:

- Za sve u životu postoji pravi trenutak, zrelost koja je potrebna da se sagleda sva dubina duhovnosti našeg bića i da se podigne pogled i doživi spoznaja vertikale. Od tog trenutka ništa više nije isto. Kao umetnik, dobila sam novu dimenziju u stvaralaštvu, moje slike u svoju apstraktnu strukturu sve više upliću duhovne motive, freske na platnima podsećaju na stare zidove nekih srednjovekovnih crkava i u njima su utkane moje molitve, baš kao u ikonama koje slikam. Smirenje i molitva, post, ikonopisanje... otvaraju mi riznice duhovnog sveta i pomažu da shvatim, prihvatim, oprostim i volim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave