KATA JE OSTALA ISTA, A MENI JE LJUBAV VODILJA: Maja Mandžuka posle 22 godine zablistala istim glumačkim sjajem u nastavku "Munja"

Ana Popadić

17. 04. 2023. u 11:51

KAKO su se Pop, Mare, Kata, Lola, Gojko Sisa snašli u "koordinantnom sistemu konfuzije" 22 godine kasnije saznaće svi koji ovih dana u bioskopu pogledaju dugoočekivani nastavak kultnog filma "Munje: Opet!".

КАТА ЈЕ ОСТАЛА ИСТА, А МЕНИ ЈЕ ЉУБАВ ВОДИЉА: Маја Манџука после 22 године заблистала истим глумачким сјајем у наставку Муња

Maja u nastavku "Munja" / Foto Dušan Joksimović

Originalni autorski tandem, reditelj Raša Andrić i scenarista Srđan Anđelić, okupio je poznate i voljene junake i smestio ih u sadašnje vreme. Pop i Mare su i dalje bez devojaka, posla i para, Gojko Sisa se, očekivano, najbolje snašao, Lola je ostala pobunjenik, Kata je i dalje lepa...

Tokom promocije novog filma stara ekipa bila je na okupu, a Maja Mandžuka, koja je ponovila svoju najslavniju ulogu Kate, za "Večernje novosti" otkriva kako je izgledao njihov prvi susret iza kamere, šta se promenilo, a šta je ostalo isto?

- Prvi susret posle mnogo godina je prošao ležerno, u stilu, "e, super je da smo okupili opet". Svima nam je bilo jako drago kada smo se videli na prvoj zajedničkoj probi. Nastavili smo tamo gde smo stali, kao da je poslednji susret bio juče. Moj lični utisak je da se nismo mnogo promenili. Možda je neko dobio "stomačić" ili poneku sedu, ali je energija ostala ista.

Ulogom Kate Mandžuka je osvojila publiku u originalnim "Munjama". Simpatična, lepa i luckasta Kata bila je ravnopravan partner Popu i Maretu u njihovim ludim avanturama, a njena scena sa Pandurom iliti Nebojšom Glogovcem izrodila je možda i najčuveniju repliku iz filma - "Dolče Gabana, pa i njega ćemo da hapsimo, da znaš". Kakva je Kata danas?

- Kata je u suštini ostala ista, pratila je svoje srce i put je odveo tamo gde je danas. Kao i u prvim "Munjama", ona je vedra, vesela, ortak, dobar domaćin i gazdarica kluba koji vodi zajedno sa Gojkom - kaže glumica.

A kakva je Maja 22 godine kasnije?

- Na to pitanje najbolje mogu da odgovore moji prijatelji. Mnogo toga se desilo u mom životu u proteklom vremenu. Imala sam izuzetna iskustva koja su mi donela zadovoljstvo i znanje. Naučila sam mnogo o životu, a pored lepih stvari koje su se desile, bilo je i iskušenja. Drago mi je da sam sve to prošla, jer upravo te stvari su me ojačale. Ukratko rečeno, Maja je ostala Maja; zadržala je isti način ponašanja, skromna, jednostavna, novac i slava nisu prioriteti... Ne uklapam se u trendove, živim za trenutke, volim da delim, ljubav mi je vodilja i u životu i radu.

"Munje: Opet!" su, baš kao i prvi deo, duhovite, zabavne, iako za nijansu ozbiljnije, što je u skladu i sa godinama glavnih junaka, a možda i sa vremenom u kome živimo.

- Humor je izuzetno važan u svakodnevnom životu, pogotovo u sivilu koje danas vlada. "Munje: Opet!" prikazuju sadašnje vreme u kome su Pop i Mare ostali isti, puni akcija, a radnja filma se prebacuje u ovo današnje vreme koje ima druge "vrednosti".

Našu sagovornicu pitamo kako se srpski humor "prevodi" i razume u Americi, u kojoj je živela gotovo dve decenije.

- Svaki humor je univerzalan. Ipak, otežavajuća okolnost za prepoznavanje srpskih dosetki u Americi ili američkih u Srbiji je problem pri prevodu. Bukvalnim prevodom humor se najčešće gubi.

Posle uspešnog debija u filmu "Virtuelna stvarnost" i uloge u "Munjama", kad se činilo da je rođena nova glumačka zvezda, Maja je spakovala kofere i otišla u Ameriku. Tamo se školovala u čuvenom njujorškom studiju "Li Strazberg", da bi se potom preselila u Los Anđeles, gde je nastavila školovanje. Okušala se kao glumica, producentkinja, humanitarka... A koji posao joj je najbliži srcu?

Maja Mandžuka / Foto Igor Marinković

 

- Dugo već učestvujem u raznim humanitarnim akcijama i rado im se odazovem. Ne volim da pričam o tome, ne želim da se to shvati kao hvalisanje, jer iza toga stoji iskrena ljubav i želja da pomognem.

Posle duže pauze, Maja Mandžuka se vratila na naše filmsko (i serijsko) nebo. Serija "Vrata do vrata" ponovo ju je spojila sa Zoranom Cvijanovićem, a imala je gostujuće uloge u "Tajni vinove loze" i "Radio Milevi".

- Već nekoliko godina sam uglavnom ovde i za sada nameravam da ostanem u Srbiji. Pre mesec dana sam završila snimanje "Urgentnog centra" koji će se emitovati od septembra na TV Prva - otkrila nam je.

Najčešći komentari koji su se mogli čuti posle gledanja "Munja: Opet" je da je za Maju Mandžuku vreme stalo i da je izgleda baš kao Kata pre 22 godine.

- Vreme je relativno. Neko bi rekao da "vreme ne postoji", a ja kažem da nisam opterećena ni vremenom, a ni izgledom. Eto, možda je u tome tajna moje pojave.

NIŠTA BEZ BAKINE KUHINjE

MAJA kaže da joj u Srbiji iz Amerike nedostaje vedrina kod ljudi, ljubaznost, osmeh, poštovanje i profesionalnost.

- Ali, kada boravim u Americi nedostaju mi tipično naši kulinarski specijaliteti, što bi rekli "bakina kuhinja", ali i naša pravoslavna duhovnost. Nedostaje mi društvo sa kojima pevam i igram, i, naravno, porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu