VEK OD ROĐENJA LOLE ĐUKIĆA: Pozorište na Terazijama 3.aprila seća se osnivača i prvog umetničkog direktora kuće

V.V.S.

28. 03. 2023. u 18:31

U POZORIŠTU na Terazijama, u ponedeljak 3.aprila, obeležiće se važan datum u istoriji kuće : sto godina od rođenja televizijskog i pozorišnog reditelja, osnivača Pozorišta na Terazijama i njegovog prvog umetničkog direktora Radivoja Lole Đukića.

ВЕК ОД РОЂЕЊА ЛОЛЕ ЂУКИЋА: Позориште на Теразијама 3.априла сећа се оснивача и првог уметничког директора куће

foto Privatna arhiva

Lola Đukić rođen je 3. aprila 1923. godine u Smederevu. Radni vek počeo je kao reporter, a zatim uređivao dečiji, dramski i zabavni program Radio Beograda. Osnovao je Humorističko pozorište u Beogradu, današnje Pozorište na Terazijama. Bio je jedan od osnivača Televizije Beograd i njene škole humora.

Rad u teatru obeležile su komedije "Zlatni majdan", "Bog je umro uzalud", "Budibogsnama", "Čovek sa četiri noge", "Usrećitelji", "Moram da ubijem Petra","Kradem, kradeš, kradu", "Jedna ljubav a pet pokojnika", ali i mjuzikl "Ubi ili poljubi" i monokomedija "Glupi Avgust - memoari jednog klovna".

Umro je 7. septembra 1995. godine u Beogradu. Svoju literarnu zaostavštinu ostavio je kao legat Nacionalnoj biblioteci Republike Crne Gore Đurđe Crnojević na Cetinju.

Tim povodom, na dan njegovog rođenja, na Terazijama podeliće uspomene, anegdote i neke manje poznate činjenice iz života i rada ovog izuzetnog stvaraoca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRPSKA STRANA PRIČE NA SI-EN-ENU: Kako je Vučić principijelnom politikom doveo do toga da se u svetu čuje srpski glas