ZAKRIVLJENI PEJZAŽI U BEČKOM LEOPOLDU: Dela velikih umetnika ukazuju na klimatske promene

M.A.K.

23. 03. 2023. u 18:28

KAKO bi skrenuli pažnju na klimatske promene, u Muzej Leopold u Beču, okačili su ukoso odabrana dela, na kojima su uglavnom pejzaži, i to velikih umetnika iz svoje kolekcije, poput Klimta, Šilea, Kurbea, Mozera i drugih.

ЗАКРИВЉЕНИ ПЕЈЗАЖИ У БЕЧКОМ ЛЕОПОЛДУ:  Дела великих уметника указују на климатске промене

© Leopold Museum, Wien / Foto: Andreas Jakwerth

Kampanju pod nazivom „Nekoliko stepeni više (će ovaj svet pretvoriti u neudobno mesto)“ muzej sprovodi sa mrežom za istraživanje klime „Klajmant čejndž Austrija“.

Najnovija naučna istraživanja ukazuju da bi  pejzaži na izloženim radovima, ovekovečeni pre više od sto godina, mogli da nestanu u svom današnjem obliku.

Slike su iskrivljene za onoliko stepeni koliko bi temperatura mogla porasti u oblastima predstaavljenim na njima, ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, piše u saopštenju kancelarije grada Beča u Beogradu.

Izložba će biti otvorena od do 26. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju