ODLAZAK DIREKTORKE MUZEJA „CEPTER“: Preminula Ivana Simeonović Ćelić (1947- 2023)

M.A.K.

20. 03. 2023. u 20:47

DIREKTORKA Muzeja „Cepter“ i profesorka Fakulteta likovnih umetnosti u penziji, Ivana Simeonović Ćelić (1947 -2023), preminula je danas, 20. marta, na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

ОДЛАЗАК ДИРЕКТОРКЕ МУЗЕЈА „ЦЕПТЕР“: Преминула Ивана Симеоновић Ћелић (1947- 2023)

Foto promo

Rođena u Beogradu, u građanskoj porodici, istoriju umetnosti je  diplomirala, pa  magistrirala na Filozofskom fakultetu, a uporedo na Filološkom fakultetu , završila francuski jezik i književnost. Kao stipendista francuske vlade, provela je osam meseci na stručnom usavršavanju u Parizu, krajem sedamdesetih,  obilazila muzeje i galerije i vodila razgovore sa apstraktnim slikarima.

 Doktorsku tezu – „Apstraktna umetnost- proširene granice stvarnosti, Teorijske i istorijske pretpostavke sa osvrtom na apstraktnu umetnost u Srbiji“ odbranila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je radila je kao bibliotekar do 1984. kada je izabrana za asistenta, a potom i u sva druga zvanja do redovnog profesora na predmetima Istorija umetnosti i Istorija umetnosti Jugoslavije 20. veka.

Bila je član uredništva časopisa „Umetnost“, „Likovni život“, „Likovne sveske“, likovnih kolonija (Počitelj, Studenica, Bosanski Novi, Tera−Kikinda). Učestvovala u radu mnogih žirija za dodelu nagrada, bila je selektor na grupnim manifestacijama i aktivan član Društva likovnih kritičara.

Osnovala je 1994.  Galeriju „Cepter“ i bila njen umetnički direktor do osnivanja Muzeja „Cepter“,  na čijem čelu je kao direkor ostala do smrti. Svojim znanjem i iskustvom formirala je, dok je bila na čelu ove dve institucije, kolekciju koja je reprezentativni presek srpske umetničke scene druge polovine 20. veka.

Kao uspomenu na našeg velikana, a njenog životonog saputnika, osnovala je i negovala nagradu „Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik“.  Pisala je likovne kritike, studije, intervjue, a iza nje je ostalo na desetine knjiga („Pariski ragovori“, „Govor umetnika“, „Boje vremena“....) i monografija (posvećene Milošu Bajiću, Olgi Jančić, Stojanu Ćeliću, Bogoljubu Jovanoviću...). Poslednje delo, koje je objavila prošle godine i potpisala sa Milanom Milovanovićem, Ivanom R. Markovićem i Savom Popovićem – „Vojin Simeonović- arhitekta i pilot“, bilo je posvećeno njenom ocu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri