UZ VINO I PESOINE STIHOVE: Obeležavanje Svetskog dana poezije uz podršku Ambasade Portugala

V.C.S.

20. 03. 2023. u 13:00

SUTRAŠNjI Svetski dan poezije izdavačke kuće Treći Trg i Srebrno drvo, uz podršku Ambasade Portugala u Beogradu, posvetiće najpoznatijem portugalskom pesniku dvadesetog veka i jednom od najvećih svetskih pesnika - Fernandu Pesoi.

УЗ ВИНО И ПЕСОИНЕ СТИХОВЕ: Обележавање Светског дана поезије уз подршку Амбасаде Португала

Treći Trg

Uz čitanje stihova, portugalsku muziku i vino, proslava će biti organizovana u knjižari "Treće drvo", u beogradskom Belgrade Design District, u Čumićevom sokačetu, a otvoriće je ambasadorka Portugala Virdžinija Pina.

U knjižari će tim povodom biti otvorena i izložba ilustracija i kolaža Dine Radoman "Između mene i onoga koga u sebi pretpostavljam".
Fernando Pesoa se, osim što je bio pesnik, bavio i astrologijom i prevođenjem. Stvarao je na portugalskom i engleskom jeziku. Rođen je 13. juna 1888, u Lisabonu, a umro u istom gradu, 30. novembra 1935. Veliki uticaj je imao na stvaranje Žoze Saramaga i Oktavia Paza.
Tokom života, baš kao i Kafka i Kavafi, radio je kao činovnik i korespodent u trgovačkim poslovima.

Objavljivao je književnu kritiku i uređivao časopise. Slavu je stekao posthumno i nije doživeo štampanje najvećeg dela svog opusa.

Njegova poezija poznata je po tome što je, pišući stihove, stvorio ceo niz alternativnih ličnosti, pod čijim imenima je pisao. Bilo ih je više od 80, a najpoznatiji su Rikardo Reiš, Alvaro de Kampuš, Alberto Kaejro... Od Pesoinih proznih dela najpoznatija je "Knjiga nespokoja".
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)