Saosećao sa ljudima sa margine: ROBERT HODEL, AUTOR PRVE INOSTRANE BIOGRAFIJE DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA, O INTIMNIM SEĆANJIMA NA VELIKOG PISCA

Marina Mirković

17. 03. 2023. u 13:16

POZNATI nemački slavista, prevodilac, veliki poštovalac te vrsni znalac i tumač srpske književnosti, univerzitetski profesor Robert Hodel, intenzivno prijateljevanje sa Dragoslavom Mihailovićem i posvećeno proučavanje dela velikog pisca sažeo je u knjizi "Reči od mramora" ("Laguna"), prvoj inostranoj biografiji nedavno preminulog velikana, u kojoj je znalački oslikan njegov bogat stvaralački i životni put u turbulentnom 20. veku.

Саосећао са људима са маргине: РОБЕРТ ХОДЕЛ, АУТОР ПРВЕ ИНОСТРАНЕ БИОГРАФИЈЕ ДРАГОСЛАВА МИХАИЛОВИЋА, О ИНТИМНИМ СЕЋАЊИМА НА ВЕЛИКОГ ПИСЦА

Novosti

- Kada razmišljam o Dragoslavu Mihailoviću kao čoveku, na pamet mi padaju dve priče - priseća se, za "Novosti", Hodel. - Jedna se dogodila pre nekoliko godina u "Kolarcu", u Knez Mihailovoj ulici. Pili smo kafu kada ga je ugledala žena koja je prodavala stvari na ulici. Odmah se nasmejala i potrčala pravo prema njemu. Nakon nekoliko pozdravnih reči, kupio je od nje kožni kaiš. Kada je žena otišla, pitao sam ga da li mu treba taj kaiš. Nasmejao se i rekao da kod kuće ima već hrpu kaiša od te žene. Da ga nisam pitao, on to ne bi ni spomenuo.

Druga priča se tiče razmene pisama sa Borislavom Pekićem u julu 1972, povodom jedne pripovetke koju je Pekić posvetio svom beogradskom prijatelju. Mihailović je svoju analizu Pekićeve pripovetke započeo sledećim rečima: "Da mnogo, Boro, ne okolišim, priča mi se nije svidela." Pekić je odgovorio u istovetnom otvorenom tonu: "Pobogu, čoveče, zar ti ništa nisi naučio od socijalističkog društva u kome imaš sumnjivo zadovoljstvo da živiš? (...) Ko je pametan ikada govorio istinu? (...) Dakle, ovo što si sa mnom učinio ne pokušavaj sa drugima. Ja lično želim, međutim, da se prema meni i dalje ponašaš u duhu građanske iskrenosti, a ne s moralnim stavom učesnika našeg tržišnog preporoda."

Mihailović se, ipak, nije držao Pekićevog saveta, kako posle, tako ni pre Golog otoka, ističe Hodel, i dodaje:

- Jednom je rekao da ga je takav karakter, poput Žike Kurjaka (Živojin Stanimirović) u "Čizmašima", i odveo u zatvor. Ali, čini se i da ta gotovo tvrdoglava iskrenost, koja je u kranjoj liniji moguća samo ako se čovek ne stavlja iznad drugih i ako ih poštuje kao ljude, u velikoj meri oblikuje i njegovu književnost. Mihailović piše isključivo o pojedincima. Kolektivne kategorije kao što su klase, etničko-religijske zajednice ili narodi za njega ne igraju nikakvu ulogu. On sebe postavlja u poziciju svojih likova - do te mere da im se gotovo u potpunosti podređuje u pogledu jezika i svesti. Ti likovi uglavnom dolaze sa društvene margine: rudar, nepismena seljanka, vođa velegradske bande, pubertetlija iz razorene porodice, čistač cipela. Pa ipak, autor uspeva u tome da čitalac oseti da njegove rezerve prema ovim marginalizovanim ljudima nestaju, da im se on emotivno i mentalno približava, i da se identifikuje sa njima. Ovom identifikacijom, Mihailović je, takođe, duboko ukorenjen u humanističku tradiciju.

O Mihailovićevoj smrti se relativno široko izveštavalo u zemljama nemačkog govornog područja, otkriva nam Hodel - od radija Deutschlandfunk (na kom je dan po smrti pisca čitan odlomak iz Mihailovićeve pripovetke "Boginje" u Hodelovom prevodu na nemački, i govorilo se o njegovom životu na osnovu knjige Wie ein Fleck zurckblieb /"O tome kako je ostala fleka" koju je Hodel objavio 2018), preko NDR Kultur, do časopisa Junge Welt i Frankfurter Allgemeine Zeitung, u kojem je Mihael Martens napisao opširan članak.

- Pa ipak, nema nikakve sumnje: piščev međunarodni ugled i dalje je ispod njegovog kvaliteta kao autora koji je dao značajan doprinos svetskoj književnosti. I na tom planu ima još da se poradi - naglašava autor iscrpnog životopisa našeg znamenitog pisca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)