U NOVOM SADU OTVORENI SAJAM KNJIGA: 200 izlagača iz šest zemalja

S.B.

07. 03. 2023. u 21:17

MEĐUNARODNI sajam knjiga i izložba umetnosti u Novom Sadu, na kojima se do 13. marta predstavlja više od 200 izlagača iz šest zemalja, otvoreni su danas besedom akademika Gorana Petrovića, našeg pisca, i uručenjem nagrade „Laza Kostić“ za najbolje književno delo između dva Sajma knjiga, koja je pripala Maji Trifunović, za knjigu „Gutači vatre“.

У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНИ САЈАМ КЊИГА: 200 излагача из шест земаља

S.B.

Na smotri koja okuplja ljubitelje pisane reči, Kompanija „Novosti“ i ove godine predstavlja svoja kapitalna izdanja na štandu u hali „Master“ i izlazi u susret čitaocima nudeći štiva po pristupačnim, sniženim cenama. Juče, prvog dana manifestacije, najtraženije delo bila je Čudesna životna priča o Novaku Đokoviću, junaku našeg vremena, u knjizi u našem izdanju “Novak - Pariske priče” i, već po dobro ustaljenoj tradiciji, rečnici stranih jezika...

Književnik i akademik, Goran Petrović u svom govoru, proglašavajući manifestaciju ovorenom, naglasio je važnost knjige.

- Mi slikamo sebe kako se u najnovijoj odeći trepćemo. Zašto češće ne fotografišemo otvorenu knjigu na stolu već slikamo ono što ćemo u otmenom restoranu da jedemo. Zašto češće ne zavirimo u knjigu ne bismo li znali i gde smo i kuda idemo, već pomoć tražimo u telefonskom navigacionom sistemu. Šta ćemo da radimo ako se baterija isprazni ako nema struje, hoćemo li jednog dana biti od onih što ne znaju kako se zovu, ako nemaju knjigu u kojima im je neko drag, po imence, napisao posvetu. Knjige koje možeš da pozajmiš da ponovo vidiš onoga koga voliš, knjige koje su pretraživači, sadrže hiljade upisanih reči koje traže samo jdan odgovor, tebe, da baš tebe, što se okrećeš, nemoj da se praviš nevešt. Knjige, knjige, knjige... Ako nećeš ove knjige, maši se za neki rečnik čuvarkuću, pa rečima koje sam odabereš, zasej svoju knjigu, možeš dogodine i čitav zasad, novi sad da podigneš, a što se tiče ove godine, Novosadski sajam knjiga je otvoren- rekao je akademik Petrović.

Da jubilej Novosadskog sajma, 100 godina rada, predstavlja nacionalni značaj, potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu kulture, Miodrag Ivanović i naglasio da za svako stabilno i prosperitetno društvo neophodno je da privredno-ekonomski i kulturni razvoj idu zajedno.

- Samo tako možemo doći do društva po meri svih naših građana. Ovo naglašavam zbog toga što često mislimo da kultura i umetnost žive odeljeno od privrednih tokova -naglasio je Ivanović.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu istakla je da ta institucija daje značajnu podršku izdavačima kako bi knjiga i ubuduće bila smisao života i doprinela da pisana reč ostane večna.

- Svi znamo koji je poseban značaj knjige, i da ona nije zapravo samo puki svežanj pravougaonih stranica, već da je ona zaista smisao života i da treba to i da bude, svedoče i činjenice da smo svi danas okupili, i republičko ministarstvo, i pokrajinski sekretarijat i gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, ali i sam Novosadski sajam, sa željom da pisana reč zaista treba da bude večna- rekla je Miloševićeva.

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, naglasio je da se u gradu koji je prošle godne bio Evropska prestonica kulture knjiga nikada ne zatvara.

- Savremene tehnologije u dobu u kojem živimo, često imaju veliki značaj i sve češće uzimaju primat u svakodnevnoj komunikaciji, edukaciji i čitanju. Zato prednost moramo dati pisanoj reči i knjizi, jer knjiga je lekovita; od davnina je poznata kao melem za razum i dušu. Zato je svaka manifestacija koja promoviše ljubav prema knjizi dragocena, naglasio je gradonačelnik Đurić i dodao da svaka knjiga ima svoj put, život, opstanak i neprolaznu vrednost, a u tome i jeste njena moć. Ta neprolazna vrednost se ogleda u tome što se svakodnevno vraćamo velikim imenima i piscima koji su ostavili neizbrisiv trag - ocenio je gradonačelnik Đurić.

ULAZ U DRUGI VEK

Generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković je istakao da novu sezonu pod kupolama započinju upravo pred više od 200 izlagača iz šest zemalja, sa 140 pažljivo odabranih programa, uz učešće skoro svih ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija, na gotovo 8.000 kvadratnih metara.

- Sajam knjiga jeste dobro planiran događaj u kojem možete da se sretnete sa aktuelnim domaćim i stranim piscima, i ujedno je dobra potvrda - da čitaoci postoje radi knjige i knjige radi njih. U veku postojanja naše kuće, posebnim slovima beležimo i 25 godina od ustanovljenja nagrade „Sava Šumanović“ koja se dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti. Verujem da će kolektivna izložba nagrađenih, biti posebno mesto za iskru budućih, vizuelnih doživljaja, dodao je Cvetković.

NAGRADE „LAZA KOSTIĆ“

Po završetku Svečanog otvaranja uručene su i nagrade "Laza Kostić", koju je dobila Maja Trifunović, za knjigu „Gutači vatre“. Nagrada za najbolju delo u oblasti književnosti za decu, pripala je Urošu Petroviću za knjigu „ Bajke - prvih sedam“. Žiri za dodelu nagrade „Laza Kostić“, odlučilo je da Nagradu za Izdavački poduhvat godine dodeli Srpskom narodnom pozorištu za „Enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta“, a Specijalna nagrada pripala je Izdavačkoj kući Prometej, Arhivu Vojvodine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Vukovoj zadužbini za „Sabrana dela Dejana Medakovića“. Žiri je radio u sastavu Vladimir Gvozden- predsednik, Milica Vučković i Goran Ibrajter - članovi žirija.

Sajam knjiga i Izložba umetnosti "Art Expo" traju do ponedeljka, 13. marta.

Ulaz na priredbe se ne naplaćuje. Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, u petak, 10. marta, subotu 11. marta i nedelju, 12. marta, radno vreme Sajma biće od 10 do 21 čas.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!