"FILATELIST" KNJIGA GODINE: Pesnik Nebojša Lapčević dobitnik prestižne nagrade "Meša Selimović" koju 35. put dodeljuju "Novosti"

M. Mirković

23. 02. 2023. u 09:00

PESNIK iz Kruševca Nebojša Lapčević (1966) proglašen je juče, na svečanosti u Vukovoj zadužbini, dobitnikom 35. nagrade "Večernjih novosti" za knjigu godine "Meša Selimović".

ФИЛАТЕЛИСТ КЊИГА ГОДИНЕ: Песник Небојша Лапчевић добитник престижне награде Меша Селимовић коју 35. пут додељују Новости

Dragan Bogutović i laureat Nebojša Lapčević, Foto N. Skenderija

Njemu je poetska zbirka "Filatelist" objavljena u prestižnoj ediciji "Povelja" Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, u neizvesnoj završnici, donela 15 glasova našeg Velikog žirija, koji je ove godine brojao pedeset troje članova.

Konstatujući da je i sam upravo doplovio do "Mešinog ostrva" na kom se, tokom protekle tri i po decenije, stekao čitav niz vrsnih naših pripovedača, prozaista ali i poeta, Lapčević je vest o nagradi propratio rečima:

- Radeći i stvarajući u Legatu Milića od Mačve bio sam nadahnut njegovom umetničkom energijom i likovnom poetikom. Milić je govorio da će se na "lebdećim balvanovima", kao "otšelnik", kroz 200 godina vratiti na zemlju da ostvari svoj zavet. Siguran sam da je i Meša Selimović "otšelnički luk" negde gore na nebu ostavio kao putnik kroz vreme.

Ime pobednika saopšteno u Vukovoj zadužbini, Foto N. Skenderija

Pesnik je sebe zaveštao svetu književnosti, kako je govorio "vavek", i obezbedio opstanak u večnosti. Umetničku sliku sveta Meša je gledao okom i srcem, pišući svoje nepregledno, ispovedno ostrvo. "Sudbina me je postavila na ovu stazu, za drugu ne znam, i koračaću po njoj dok u meni ima snage. Treba tako, to je moj zadatak i moja životna svrha", zapisao je Meša. Siguran sam da je u tom "otšelničkom krugu" ispred svoga vremena umetnost Meše Selimovića, koji nam se uvek vraća, da dovrši započete poslove.

London teatar

Postmark United Kingdom

Ako ti budem pisao,

pisaću ti iz paba na uglu
kraj Batersi parka,
kraj Apton parka,
gde se jati navijački soj:
Vesthemovci sa šalovima
boje tvojih podvezica...
Iz Hamletovog uha
sliva se očev otrov,
a san se ujezgrio
u teme lobanje:
To Be Or Not To Be,
vrti neki mlitavi jezik
uz ljeskanje tamnog piva,
pretvarajući stih u prah
i novi poklič varvara,

i gle,

kao so beo leš teroriste
koji se ne uklapa
u očekivani teatar!

Zahvaljujući se Kompaniji "Novosti", organizatoru 35. dodele nagrade "Meša Selimović", svim članovima Velikog žirija, "piscima koji su jednako mogli biti na ovom mestu u Vukovoj zadužbini", laureat je posebno istakao posvećenost svih učesnika u ovom demokratskom kulturnom ritualu i sjajnu organizaciju, što je decenijama zaštitni znak izbora za "Mešinu" nagradu, i dodao:

- Dolazim iz carskog, Lazarevog grada, iz Bagdaline košnice, gde je jedan "ugaoni kamen" duhovnosti i umetnosti ugrađen u temelje srpske kulture. Iz produkcije "Bagdale", koja ove godine slavi 65 godina postojanja, čitajući nobelovce Sen Džon Persa, Ungaretija, Bretona, Klodela, Seferisa, Staneskua, a posebno izdanja poezije nesvrstanih, pronašao sam svoje tačke interesovanja na književnoj mapi sveta.

O radu Velikog žirija izveštaj je podneo dugogodišnji novinar "Novosti" Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnovao "Mešinu" nagradu.

- Za razliku od prethodnih godina, kada se jedna knjiga izdvojila i suvereno pobedila, ovoga puta neizvesnost oko laureata je trajala svih trinaest dana, koliko su objavljivani glasovi kritičara na stranicama našeg lista. Tri knjige su se izdvojile, sustizale i prestizale jedna drugu, da bi se tek poslednjeg dana video ishod. Tek pošto su u naznačenom roku stigli svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost, čime se na minimum svodi mogućnost "štimovanja" rezultata.

Sa prošlogodišnjom dobitnicom Vesnom Kapor, Foto N. Skenderija

Jedan od urednika pesničke edicije "Povelja" koju decenijama neguje kraljevačka biblioteka, Živorad Nedeljković, o nagrađenoj zbirci, koja nosi podnaslov "Stižu li ti pisma, prijatelju", kaže:

- Knjiga "Filatelist" Nebojše Lapčevića oblikovana je kao zbir pisama koje lirski subjekt šalje iz niza država i metropola. Najviše pisama stiže sa Starog kontinenta, ali ima ih iz gotovo svih krajeva sveta. Iz posve međusobno različitih urbanih predela i shvatanja čovekovog bivstvovanja na ovoj planeti. I ova činjenica o formi ukazuje da je reč o zaista apartnoj knjizi pesama. Pesme u knjizi imaju naglašeno putopisni karakter; pesnički izveštaji o kulturološkim i civilizacijskim posebnostima izabrane države ili grada utemeljeni su na stvarnim toponimima i na stvaralačkim dosezima pojedinaca, a naknadno su oplemenjeni svojevrsnim lirskim opservacijama prostora i vremena iz kojih pisma dolaze. Reč je i o stvarnim i o imaginarnim putovanjima. Komentari stvarnosne građe, unete u pesme ove knjige, čine njen vrednosni vrh. Birajući tek pojedinost ili detalj iz istorije ili pak iz kulturnog nasleđa, lirski subjekt referiše o celini prostora izdvojenog za ovu priliku poštanskom markom, kao simbolom putovanja i oznakom određene teritorije. Svedoči o pesničkom činu i delovanju. I čini to vrlo ubedljivo.

Nagrada "Meša Selimović", koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos, biće uručena naknadno.

 

Foto Promo

Pod okriljem "Bagdale"

ROĐEN 1966. u Kruševcu, Nebojša Lapčević i dalje živi i radi u gradu pod Bagdalom. Član je Udruženja književnika Srbije, predsednik Književnog kluba "Bagdala", aktivan u uredništvu časopisa "Bagdala za decu" i "Putevi kulture", predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Rasinskog okruga "Rasinius"... Zaposlen u Kulturnom centru Kruševac i urednik je programa Legata Milića od Mačve.

Objavio je zbirke pesama "Seme na vetru", "Strofe u praslikama", "Dolazak Hrista na Menhetn", prozni triptih "Ovaploćavanje", zbirku poezije i proze "Pesnik i njegovi modeli", dramu "Rimska priča", kratke priče "Ulaz na južna vrata", priče za decu "Ko je drpio Čarlija?", libreto "Krst svetoga cara Konstantina" po kome je scensku kantatu komoponovao Miroljub Aranđelović Rasinski, libreto za prvu kruševačku operu "Lazarevo obretenije", romane "Jezero u ćelijama" i "Scenario za Vudija Alena". Dobitnik je nagrada "Rasinski cvet", "Brana Cvetković", "Radoje Domanović", "Pečat kneza Lazara, "Srboljub Mitić", "Đura Jakšić"...

Ilustracija V. N.

Glasovi za pobednika

GLASOVE za pesničku knjigu "Filatelist" dali su: Gordana Vlahović, Goran Maksimović, Milan Todorov, Vladimir B. Perić, Zorana Opačić, Elma Halilović, Milica Milenković, Aleksandar B. Laković, Slađana Ilić, Jovan Pejčić, Mićo Cvijetić, Valentina Pitulić, Dobrivoje Stanojević, Tatjana Lazarević Milošević i Ljiljana Lukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega