OD ŠUMANOVIĆA DO VELIČKOVIĆA: Izložba radova na papiru naših značajnih autora otvorena u galeriji "Haos"

M. KRALj

25. 01. 2023. u 06:40

CRTEŽI, pasteli, akvareli, grafike nekih od naših najznačajnih naših umetnika, poput Šumanovića, Čelebonovića, Milunovića, Petrova, Veličkovića,Kragulja, Ljube Popovića, Dada Đurića, Dragana Lubarde, Marka Velka, od sinoć su izloženi u beogradskoj galeriji "Haos".

ОД ШУМАНОВИЋА ДО ВЕЛИЧКОВИЋА: Изложба радова на папиру наших значајних аутора отворена у галерији Хаос

Marko Čelebonović, Foto privatna arhiva

Reč je o radovima na papiru iz kolekcije Aleksandra Ostojića, režisera koji je, putujući svetom i baveći se raznim poslovima na tri kontinenta, skupio zbirku, nastalu zahvaljujući jednom poklonu Miloša Šobajića.

Kolekcionarstvim se potom bavio čitave tri i po decenije, otkriva istoričar umetnosti Borka Božović, osnivač "Haosa", a sada će deo ove zbirke ponuditi na prodaju.

- Obilazio je male aukcijske kuće, pratio licitacije uživo i preko interneta, tragao za retkim izdanjima knjiga po buvljacima, knjižarama ili elitnim aukcijskim kućama... - dodaje Božovićeva.

- Svoju kolekciju od četrdeset slika i stotinu radova na papiru predstavio je, u smanjenom izboru, u konzulatu Srbije u Njujorku, gde su se mogla videti dela najvećih imena jugoslovenske umetnosti.

Vladimir Veličković, Foto privatna arhiva

Beogradsku izložbu, kolekcije ovog Valjevca, koja će trajati do 24. februara, otvorila je istoričarka umetnosti Nina Krstić, koja, između ostalog, o radovima na papiru naših velikana, ističe:

- Izloženi crteži, grafike, kolaži, tempere na izložbi predstavljaju mogućnost putovanja enterijerima njihovih duša, koje su ostavile iza sebe otisak na beloj površini papira: rani ili pozni, izloženi radovi predstavljaju zanimljiv presek, zaboravljene su ili nikad zaboravljene iskre, koje nas vraćaju, intrigiraju, bude i preispituju našu percepciju.

Ona ukazuje na Veličkovićeve monumentalne crteže i grafike (iz 1966. i 1993), nekoliko serigrafija sa kolažom (1973) i litografije u boji (1967. i 1970), koje pokazuju kvalitete, stvaralačku pronicljivost i istrajnost ovog arhitekte i slikara.

- Dva rana crteža Ljube Popovića iz 1958. i 1962. drago su podsećanje na originalnu stilizaciju forme, minucioznost i senzibilnost linearnog u prepoznatljivoj deskripciji refleksija, pozivaju nas da osvežimo svoje sećanje na opus i ovog značajnog umetnika - objašnjava Krstićeva, prema čijem mišljenju, jedinstvena apoteoza smrti, u akvarelima, grafikama i litografijama Dada Đurića predstavlja nešto sasvim suprotno - jačinu fantoma slobode!

PASIONIRANA DELATNOST

KOLEKCIONARSTVO je i u službi očuvanja kulturne baštine jedne sredine - kaže Božovićeva. - Ono pruža i prostor za edukovanje najrazličitije publike, pogotovo kada se prezentira u javnosti. Izlaganje i publikovanje je važan aspekt ove pasionirane delatnosti, često s pravom smatrane "visokom kulturom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici