BETOVEN MARATON JE SVETSKI PODVIG: Protekle godine nizali se uspesi Beogradske filharmonije

D. Matović

08. 01. 2023. u 07:45

SPEKTAKULARNI Betoven maraton, udruženi poduhvat Beogradske i Dortmundske filharmonije pod dirigentskom palicom zajedničkog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, bio je najveći događaj u svetu klasične muzike protekle godine.

БЕТОВЕН МАРАТОН ЈЕ СВЕТСКИ ПОДВИГ: Протекле године низали се успеси Београдске филхармоније

Foto Marko Đoković

Od jutarnjih do večernjih časova, dva orkestra su naizmenično izvodila sve Betovenove simfonije. Maraton se održao najpre 19. juna u veličanstvenom Koncerthausu u Dortmundu, a nedelju dana kasnije u Novom Sadu u okviru projekta Evropske prestonice kulture, koji je krunisalo izvođenje Devete simfonije na koncertu na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa više od 200 izvođača i 7.000 slušalaca.

Betoven maraton postigao je svojevrsni rekord u celokupnoj istoriji muzičkog izvođenja, uz šampiona Felca koji je dirigovao više od sedam sati. Jedan dirigent, dva grada, dva orkestra, devet simfonija, više od 200 izvođača - podvig je u koji se upustila tek nekolicina dirigenata na svetu. A, svetska kritika je proglasila ovaj događaj istorijskim, i to ne samo za Balkan.

Pored značajnih uspeha koje je orkestar Beogradske filharmonije doživeo u zdanju u Uzun-Mirkovoj i na gostovanjima, važan događaj bilo je i predstavljanje idejnog rešenja nove zgrade na 99. rođendan institucije. Autorka projekta Amanda Levit, osnivač londonskog studija AL-A, osmislila je prostor koji predstavlja sklad između građevine i prirodnog prostora, Istoka i Zapada, starog i novog, između različitih generacija i kultura. Zgrada u novobeogradskom Bloku 13 će imati više prostorija za izvođenje, a najveća će biti simfonijska koncertna sala sa 1.600 mesta.

Koncerti Beogradske filharmonije uvek puni, Foto Marko Đoković

U Filharmoniji podsećaju da je dugogodišnji direktor Ivan Tasovac pre više od jedne decenije započeo rad na realizaciji ideje nove koncertne dvorane, smatrajući je neophodnom ne samo za dalji napredak vodećeg orkestra u regionu, već novim simbolom Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta.

Obeležavajući godinu dana od gubitka omiljenog direktora Tasovca, Beogradska filharmonija je nastavila njegovu viziju tako što je priredila poseban događaj.

Specijalnom promocijom klavira poslednje generacije "stenvej spirio", Filharmonija je ostvarila Tasovčevu želju da bude prva u regionu koja je vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice. Pored standardnog načina sviranja, ovaj model klavira može, bukvalno, da svira sam, uz stvarno pomeranje dirki usled digitalnog "spirio" sistema.

Foto Marko Đoković

Ovaj klavir omogućava i prenos izvođenja uživo iz celog sveta u visokoj rezoluciji i istovremeno snimanje interpretacije na instrumentu. Prvi tonovi su bili posvećeni Tasovcu. Klavir je sam reprodukovao snimak izvođenja iz njegovih moskovskih dana.

Zahvaljujući ljubaznosti kompanije "Stenvej", ovaj klavir ima ugraviran Tasovčev potpis, a kupovinu instrumenta omogućilo je Ministarstvo kulture Srbije.

OMILjENA "IGRA PRESTOLA"

PRVI put je Beogradska filharmonija imala koncerte za tinejdžere. Zajedno sa dirigentom i naratorom Aleksandrom Sedlarom, orkestar je izvodio kompozicije iz filmskih blokbastera i poznatih serijala. Posetioci su mogli da koriste mobilne telefone u edukativne svrhe, kao i za snimanje najatraktivnije muzike koju je orkestar odsvirao.

Najveće interesovanje izazvala je tema iz "Igre prestola", što se potvrdilo i na večernjem koncertu dan kasnije na Kolarcu.

Foto Oksana Skendžić

POPULARNI BEBEĆI KONCERTI

TOKOM protekle godine vladalo je nesmanjeno interesovanje za najpopularniji edukativni projekat Beogradske filharmonije. Tokom pete sezone koncerata za "bepce" od 0 do dve godine, hol Beogradske filharmonije se pretvarao u parking za kolica, a sala u muzičku igraonicu kako bi bebe najslobodnije uživale u muzici. Orkestar je već navikao na "gu-gu, ga-ga ovacije", kao i na drugare koji imaju solističke ili dirigentske ambicije. Mališani su se peli do filharmoničara i neretko im, između ostalog, odvezivali pertle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna