KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE: Nastup uz violinistikinju Simonu Lamza i dirigenta Danijela Rajskina

V.V.S.

22. 12. 2022. u 20:42

BEOGRADSKA filharmonija nastupa na Kolarcu 23. decembra sa dirigentom Danijelom Rajskinom i violinistkinjom Simone Lamzmom: na programu je delo jedne od najvećih živih kompozitorki - "Ofertorijum" Sofije Gubajduline, kao i "Manfred" simfonija Čajkovskog.

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Наступ уз виолинистикињу Симону Ламза и диригента Данијела Рајскина

Simona Lamzma foto: Marko Đoković

Simone Lamzma drugi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom, a sa stalnim gostujućim dirigentom Danijelom Rajskinom je uigran tandem. Ovog puta izvodi poznato delo kompozitorke Sofije Gubajduline.

Priča o "Ofertorijumu" počela je slučajno, nakon razgovora između autorke i čuvenog violiniste Gidona Kremera, kada su jednom prilikom podelili vožnju taksijem. Delo je i posvećeno Kremeru, a autorka je stvorila delo koje je danas jedno od najpopularnijih savremenih koncerata.

Kako se navodi, filharmonijski koncert krunuše najambiciozniji simfonijski projekat Čajkovskog - " Manfred" simfonija. Delo je zasnovano na istoimenoj poemi Lorda Bajrona i najveće je simfonijsko delo kompozitora, kako po dužini, tako i po instrumentaciji.

Pored grandioznog repertoara, publika će imati priliku da čuje atraktivne instrumente. Onače, Simone Lamzma svira na Stradivarijusovoj violini Mlinarski iz 1718. godine, a u monumentalnom "Manfredu" čuće se i zvuk orgulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili