PUČINIJEV "TURANDOT" POSLE POLA VEKA: Operske premijere u Narodnom pozorištu i "Madlenijanumu"

V.V.S.

08. 12. 2022. u 18:22

POSLEDNjA opera slavnog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, "Turandot", posle skoro pola veka od poslednje postavke, ponovo će se naći na repertoaru Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra "Madlenianum" u režiji Marija Pavla del Monaka, a pod dirigentskom upravom Stefana Romanija i Đorđa Pavlovića.

ПУЧИНИЈЕВ ТУРАНДОТ ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА:  Оперске премијере у Народном позоришту и Мадленијануму

Mario Pavle del Monako foto: Miloš Lužanin

Predstava će imati dve ravnopravne premijere, a prva će biti u Narodnom pozorištu biće održana 23. decembra, dok je u "Madlenijanumu" nedelju dana kasnije, 30. decembra. "Turandot" je poslednja Pučinijeva opera koju, iscrpljen teškom bolešću i smrću 1924. nije završio, već je to dve godine kasnije uradio kompozitor Franko Alfano.

Scenografiju i kostime kreira Vilijam Orlandi, u autorskom timu su i Volfgang fon Zoubek (dizajner svetla), Miloš Kecman (koreograf).Nastupaju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Poslednju inscenaciju ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uradio je Jovan Putnik: premijera je održana 17. oktobra 1975. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture