KONCERTNA TURNEJA "PREMIJERE": Pijanistkinja Nataša Mitrović nastupala u Zaječaru i Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

08. 12. 2022. u 12:44

PIJANISTKINjA dr um. Nataša Mitrović, redovni profesor na Katedri za klavir beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti predstavila je Negotincima i Zaječarcima projekat „Premijere“ i kompozicije sedam srpskih kompozitora, specijalno komponovanih za ovu priliku.

КОНЦЕРТНА ТУРНЕЈА ПРЕМИЈЕРЕ: Пијанисткиња Наташа Митровић наступала у Зајечару и Неготину

Foto: S.M.Jovanović

Koncertna turneja Nataše Mitrović, jedne od najistaknutijih srpskih pijanistkinja, koju je ova umetnica započela u Zrenjaninu, a završava u Beogradu 22. decembra, nije zaobišla ni istok Srbije. Publika u Zaječaru i Negotinu je bila u prilici da uživa u virtuoznoj interpretaciji Nataše Mitrović i premijerno čuje dela srpskih kompozitora, specijalno komponovanih za projekat „Premijere“ koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i SOKOJ.

- Želela sam da dam jedan veliki podstrek i podsticaj srpskim kompozitorima koji bi trebalo što više da se izvode, pogotovu u našoj sredini i u inostranstvu i da nakon ove „Premijere“ ostavimo jedno štivo mladim izvođačima, studentima i učenicima koji bi, možda, bili zainteresovani da sviraju ove kompozicije. U pitanju je jedan zaista originalan i redak projekat gde publika ima priliku da čuje premijerno nove kompozicije koje su napisane upravo pre nekih par meseci za ovu priliku, za ovu turneju – kaže Nataša Mitrović.

Foto: S.M.Jovanović

 

Sedam kompozicija isto toliko savremenih srpskih autora „odveli“ su publiku na muzičko putovanje kroz različite klavirske forme, što je ovaj program učinilo dinamičnim i zanimljivim za publiku. Publika u Zaječaru i Negotinu premijerno je čula „Klasične varijacije“ Vere Milanković, kompoziciju „Sokolica“ Dragane Jovanović, „Varijacije – slike“ Miroslava Popovića, „Andante“ Igora Glavašića, „Sonatica in N“ Milane Stojadinović – Milić, „Nokturno“ Ognjena Popovića i „Trinaest beogradskih humoreski“ Ivana Brkljačića.

- Svi ti kompozitori mene jako dobro poznaju kao osobu i oni su upoznajući moju neku suštinu i moj senzibilitet komponovali dela koja su mislili da će meni odgovarati, tako da što se mene i mog ličnog ukusa tiče, oni su to potpuno pogodili. Svi su različiti, ali su svi nekako meni jako bliski tako da sa velikom ljubavlju i velikim zadovoljstvom izvodim ta dela – dodaje Nataša Mitrović.

Program „Premijere“,  ističe ova vrsna pijanistkinja i pedagog, koncipiranje  kao koncerta turneja i celovečernji program u okviru kojeg se predstavljaju kompozicije sedam savremenih srpskih autora, koji su na najzanimljiviji način komponovali klavirske forme, koristeći moderan jezik muzike i sledeći svetske trendove i na najkreativniji način izrazili svoje ideje i emocije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri