REVIJA U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI: Dani slovenačkog filma

A.P.

05. 12. 2022. u 22:20

MANIFESTACIJA Dani slovenačkog filma održaće se 8. put od 6. do 11. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci i biće u znaku slovenačkog reditelja i snimatelja Karpa Aćimovića Godine, kome će prvog dana festivala (u 20.00) biti uručen "Zlatni pečat" Kinoteke za izuzetan doprinos kinematografiji.

РЕВИЈА У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ КИНОТЕЦИ:  Дани словеначког филма

Foto Darja Hlavka Godina

Publici će pre toga, od 18.00, biti prikazan njemu posvećen dokumentarac "Ram za nekoliko slika" (2005), u režiji Dragomira Zupanca i otvorena izložba fotografija. U sredu, 7. decembra, održava se okrugli sto slovenačkih i srpskih sineasta na kojem će biti predstavljena publikacija o opusu Karpa Godine. Na programu su i njegovi kratki filmovi, kao i dokumentarac "Karpopotnik" (2013), u režiji Matjaža Ivanišina.

Četiri naredna dana, od 08. do 11. decembra, rezervisana su za predstavljanje dostignuća savremene slovenačke kinematografije. Biće prikazano više od šesnaest ostvarenja različitih po vrsti, žanru i produkciji. Reviju otvara ovogodišnji pobednik Festivala slovenačkog filma "Orkestar", reditelja Matevža Luzara, a zatvara prošlogodišnja dobitnica "Vesne" za najbolji film, "Kučka, pogrdan izraz za žensko", rediteljke Tijane Zinajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu