ZAFRANOVIĆU "BELA GOLUBICA": Nagrada slavnom reditelju u Novom Sadu

J. SIMIĆ

10. 11. 2022. u 12:00

U OKVIRU trećeg Međunarodnog filmskog festivala "Dan pobede - filmske priče o osvajanju slobode" koji u Novom Sadu priređuje Udruženje Tesla global forum, proslavljenom reditelju Lordanu Zafranoviću juče je uručena nagrada "Bela golubica".

ЗАФРАНОВИЋУ БЕЛА ГОЛУБИЦА: Награда славном редитељу у Новом Саду

Foto N. Karlić

Uručujući nagradu reditelju, osnivač festivala Goran Marić kazao je da bi o Teslinoj ljubavi prema golubovima mogao da se napravi film, a da su Zafranovića kao laureata odredili njegovi nezaboravni filmovi.

- Ova nagrada obavezuje jer sam sada pred velikim zadatkom, a to je film o Jasenovcu, koji će predstavljati neku vrstu mog završnog udarca. To je jedna sveta tema, sveti film koji bi trebalo da bude neka vrsta upozorenja ne samo za današnje nego i za buduće generacije - nije samo za današnju nego i za buduću publiku - kazao je Zafranović, na tribini upriličenoj u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, koju je vodio Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Po završetku tribine novosadska publika je prisustvovala projekciji čuvenog Zafranovićevog filma "Okupacija u 26 slika" iz 1978. godine, koji je u to vreme slovio kao kandidat za nagradu Oskar. Uslov je bio da scene ustaškog masakra iz autobusa sa desetak budu svedene na dva minuta, ali reditelj,inače đak čuvene praške škole, nije pristao na kompromis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom