HEROJSTVO NARODA: Knjiga za decu "Srbi protiv NATO, od 1991. do 1999. godine"

Marina Mirković

25. 10. 2022. u 14:41

JEDINSTVENU dečju knjigu o burnim događajima s kraja 20. veka, "Srbi protiv NATO, od 1991. do 1999. godine", objavilo je udruženje "Dobrodetelj", već nam dobro poznato po divot izdanjima kroz koja su se naša deca upoznala sa srpskim junacima i heroinama od Kosovskog boja do Košara.

ХЕРОЈСТВО НАРОДА: Књига за децу Срби против НАТО, од 1991. до 1999. године

Foto: Promo

- Razlog za objavljivanje ove knjige je da naša deca najzad počnu da uče istoriju modernih događaja viđenih srpskim očima - jasan je izdavač Aleksandar Miljević. - Nadamo se da će ova knjiga pokrenuti i druge da za decu pišu istoriju onakvu kakvom je vidi naš narod, koji je i najviše propatio u celom 20. veku, a ne drugi narodi.

Istoričar Milan Bojić, zaslužan za tekstove i iz knjiga o srpskim junacima i na Košarama, ističe da ova knjiga nije pisana za sadašnjicu, već za neka buduća pokoljenja.

Foto: Promo

- Mi smo to preživeli, a pripadnici budućih generacija trebalo bi da znaju da mogu biti ponosni na svoje roditelje, bake, deke, kumove..., na ceo srpski narod koji je izdržao napad najveće sile na svetu - ističe Bojić. - Radeći na tekstu, sarađivao sam sa generalima Božidarom Delićem, koji je pričao o svim improvizacijama kojima je naša vojska domišljato zbunjivala NATO, i Miroslavom Lazovićem, koji je govorio i o čuvenom obaranju "nevidljivog aviona". Sarađivao sam i sa glumicom Ivanom Žigon, koja je govorila o protestima na Brankovom mostu, u trenucima kada je jedan narod postao živa meta ne bi li spasao svoje mostove. Takođe, tu su priče i o dešavanjima u Republici Srpskoj i Srpskoj Krajini, ali i o stradalom monahu Haritonu koji je ubijen nakon što je izneo telo srpskog vojnika iz Prizrena i generalu Jovanu Milanoviću, "srpskom Džemsu Bondu iz Brisela", koji je otkrio dokumente u kojima se planira bombardovanje Srbije zbog čega je NATO morao da ga odloži - inače, čoveku (p)o kome je snimana i serija "Moj rođak sa sela".

Bojić dodaje da u ovoj knjizi nisu sabrane tek romansirane priče za decu, već ona sadrži i obilje informativnih priča o oružju kojim su, nedopustivo po svim moralnim i ratnim standardima, tada udarali na nas - o osiromašenom uranijumu ili kasetnim bombama, zabranjenima svim ratnim konvencijama, ali i o udaranju na civilne ciljeve poput putničkog voza, albanskih civila, kineske ambasade... To je, kako kaže autor teksta, mala enciklopedija devedesetih koja svedoči o neverovatnom otporu srpskog naroda.

Pišući prvi put za decu o herojstvu našeg naroda u borbi protiv najjače sile tog vremena bez ijednog saveznika, Bojić nije zaboravio da pomene ljude koji su, uprkos tome što je to značilo nerazumevanje, čak progon u njihovim matičnim sredinama, hrabro ustali govoreći istinu o Srbima i Srbiji, poput Petera Handkea i drugih važnih intelektualaca našeg doba.

Foto: Promo

Akcione priče u kojima su opisane zadivljujuće dovitljivosti kojima je srpska vojska uspevala da nadmudri NATO, akcija srpskog tajnog agenta, otpor Crkve, herojstvo običnog naroda, bogatim ilustracijama je oživeo umetnik iz Republike Srpske, ilustrator Predrag Ikonić. Reč je o jednom od najpoznatijih tamošnjih strip crtača i ilustratora, učesniku ratova za Republiku Srpsku, koji je ovoga puta uspeo da kreira izuzetno upečatljive crteže na koje deca reaguju sa oduševljenjem, čim ugledaju koju od stranica ove jedinstvene knjige.

BONUS VIDEO: KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve culo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)