DEČJE KNJIGE NA SAJMU: Uzbudljivi predeli mašte

V. N.

18. 10. 2022. u 15:32

NAJMLAĐIM čitaocima, "Glasnik" je namenio nove naslove "6 koraka napred" Jasenke Lazić, "lagano naučnu bajku" čiji junaci svakog dana popravljaju sebe i žele da prihvate vrline i mane sveta u kojem žive, i "Milan, Vesna i jedna kuća tesna" Jelene Vukić, zabavnu avanturu brata i sestre koji su primorani da se udruže i reše niz zagonetki.

ДЕЧЈЕ КЊИГЕ НА САЈМУ: Узбудљиви предели маште

Toša Borković

"Kreativni centar" predstaviće više od stotinu novih i originalnih izdanja, poput "Mi nezaustavljivi - Kako smo osvojili svet" Juvala Noe Hararija, prve od četiri knjige u serijalu u kom priča o istoriji čovečanstva (povratak u kameno doba u ovom delu) podstiče decu da postavljaju pitanja i da se uče kritičkom mišljenju o prošlosti, kako bi bolje razumeli društvene probleme koji nas danas okružuju. Tu je i "Novčić sudbine", kojim autorka Ivana Nešić zaokružuje trilogiju "Zelenbabini darovi" - koja uz redizajn izdanja i ilustracije Dobrosava Boba Živkovića u punom sjaju iščekuje nove generacije koje će odrastati uz ovog velikog i voljenog književnog junaka. Pred mališanima su i "Priče o Vuku Stanivuku", spisateljski prvenac Jelene Milutinović sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića, "Loki" koji nas vodi u svet nordijskih bogova, treća knjiga tinejdž serijala o Nini Kovač i Maksu - "Sve što (ni)sam promenila" Dragane Mladenović...

I "Blum izdavaštvo" se odvažilo da krene u avanturu objavljivanja knjiga za decu, u ediciji "Telemah" - za čitaoce početnike pripremili su priručnik za učenje abecede, rimovanu priču o slovima u 30 epizoda "Sakupljač slova", u kojoj svaku slovnu zgodu prate autorske ilustracije Nade Arsenov. Za one koji su već naučili da čitaju tu je hit serijal "Strika i ja: zebra na aerodromu", urnebesna priča o devojčici koja obožava svog strica koji joj uvek sa svojih putešestvija po belom svetu donosi najneobičnije priče i poklone, a izdanje sadrži i pesme.

"Dereta" za tinejdžere donosi nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: "Dnevnik šonjavka 15 - Rizičan poduhvat", "Roli Džeferson i njegova veoma prijateljska avantura", kao i "Nezgode Maksa Kramblija 2: Haos u osnovnoj školi".

Kod "Male Lagune", za najmlađe, tu su naslovi kao što je "Meda Čeda" Bendžija Dejvisa, za školarce knjige poput "Priča o čudesnim mitskim bićima" Stefanije Leonardi Hartli ili "Boginja" Janine Ramires, ali i "Pokretne slike" Terija Pračeta za sve fanove.

"Odiseja" najmlađe čitaoce upoznaje sa popularnim autorima iz inostranstva koji ranije nisu prevođeni na srpski jezik. U pitanju su Ros Velford, čuveni britanski pisac za decu i njegov roman prvenac "Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom", ili čuvene poljske autorke Roksane Jendžejevsku-Vrubel, sa zbirkom priča "Sedam veličanstvenih" koja koristi kalupe dobro poznatih bajki i transformiše ih u moderan diskurs.

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!