FEDIS OTVOREN 4. OKTOBRA U DOMU OMLADINE TRIBINOM O SRPSKOJ DRAMI: Nada u komediji i našoj literaturi

J. BANjANIN

05. 10. 2022. u 13:43

MEĐUNARODNI festival drama i serija (FEDIS), 12. po redu, počeo je 4. oktobra u Domu omladine Beograda. Smotru je otvorila prošlogodišnja dobitnica Zlatne antene za najbolju režiju, Jelena Stolica, koja je ove godine član žirija za dodelu nagrada. U uvodnoj reči rediteljka je istakla da uopšte nije lako snimiti seriju.

ФЕДИС ОТВОРЕН 4. ОКТОБРА У ДОМУ ОМЛАДИНЕ ТРИБИНОМ О СРПСКОЈ ДРАМИ: Нада у комедији и нашој литератури

Foto: P. Milošević

- Kada sednete na kauč i uz kokice "bindžujete" celu sezonu, znajte da je iza toga vrlo ozbiljan rad i mnoge neprospavane noći.

Održana je i tribina Udruženja dramskih pisaca Srbije o savremenoj srpskoj drami, pod nazivom "Sve, sve ali scenario", čiji je moderator bio Zoran Stefanović. Tokom jednočasovne debate, učesnici Božidar Zečević, Petar Jakonić i Strahinja Madžarević su zauzeli različite stavove od pesimizma do optimizma.

Kritičar "Novosti" Božidar Zečević osvrnuo se na tezu da je TV serija danas ono što je roman bio u 19. veku i povukao paralelu sa današnjom ponudom na malim ekranima:

- Izgleda da više ni kvalitet ni nove ideje ne prodaju TV seriju, koja više nije društveni roman jer u njoj nema ničeg ozbiljnog. To je, u stvari, masovna proizvodnja i prodaja brendova, što je danas najvažniji zadatak producenata serija. Slično se dešava i na platformama i na klasičnim televizijama gde je postalo važno kupiti i usavršiti brend, i onda ga obnavljati novim sezonama, makar i po cenu kvaliteta. Producenti će to "terati" do iznemoglosti, dok iz brenda ne iscede poslednje kapi kao iz limuna.

Jedino rešenje Zečević nalazi u našoj neverovatnoj literaturi i njenoj dobroj adaptaciji, kao što je bio primer "Nečiste krvi".

- Gde je Pekićevo "Besnilo" koje je odavno otkupljeno? Tražimo horor i akcione serije u dnevnom miljeu, koji je dosadan, a "Besnilo" bi bio svetski hit. Siniša Pavić je poslednji odsjaj vremena kada je komedija imala uticaja na narod, koji je inače duhovit. Vidim nadu u komediji, nacionalnim klasicima poput Nušića, i u izvanrednom nasleđu kao što su Mihiz, Kiš, Ćosić. Narod sa tako sjajnim kreativnim potencijalom ne može da propadne - zaključuje Zečević.

Petar Jakonić, koji se istakao na polju montaže, naglasio je da je u 2021. premijeru imalo 38 serija, što se decenijama nije dešavalo.

- Vreme će pokazati šta će od toga ostati kao vrednost koja će moći da se gleda za deset ili dvadeset godina. Ovo sigurno jeste zlatno doba što se produkcije tiče, a što se kvaliteta tiče ne smem da se usudim da konstatujem da li je dobro ili ne, ali je činjenica da će se za svakog naći ponešto.

"KUMOVI" STIGLI IZ HRVATSKE

NA kraju prvog festivalskog dana produkcija "Junajted medija" predstavila je igrani program za predstojeću sezonu. Prikazana je jedna epizoda gledane hrvatske serije "Kumovi".

Mladi Strahinja Madžarević, koji je prošle godine debitovao hvaljenom serijom "Crna svadba", primetio je da postoji prostor za scenariste kog ranije nije bilo.

- Kada sam bio student, slušao sam priče i iskustva starijih kolega koji svoje tekstove nisu uspevali da prodaju produkcijama i da snime serije. Bio sam vrlo uplašen kako će to izgledati. Srećom, sada je potpuno drugačija situacija. Zato moram da budem optimističan po tom pitanju i mislim da će iz kvantiteta nastati kvalitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović