RAT BIO NAJČEŠĆI MOTIV: Evo ko su sve dobitnici nagrada na 55. konkursu "Novosti" za najbolju novinsku karikaturu

M. Mirković

28. 09. 2022. u 06:34

ZLATNI "Pjer" na 55. konkursu "Novosti" za najbolju novinsku karikaturu pripao je Vladislavu Filipoviću, karikaturisti portala "Kosovo onlajn", za prikaz poražene boginje Justicije u radu naslovljenom "Pravda".

РАТ БИО НАЈЧЕШЋИ МОТИВ: Ево ко су све добитници награда на 55. конкурсу Новости за најбољу новинску карикатуру

ŽIRI Dragoslav Janošević, Dušan Pavlić, Milorad Vučelić, Vesna Kapor i Bojan Ljubenović, Foto M. Anđela

Drugoplasirani je "stari pjerovac" Jovo Škomac, dugogodišnji učesnik našeg prestižnog konkursa, kome je Srebrnog "Pjera" doneo prikaz naše ratne stvarnosti pod naslovom "Žetva". Bronzani "Pjer" odlazi u ruke još jednog veterana konkursa Gorana Ćeličanina, upravo za crtež - veterana, ali ratnog, odnosno za upečatljivu karikaturu na temu sukoba tradicije i modernih vrednosti.

Priznanje za najbolji portret, koji nosi ime legendarnog karikaturiste i satiričara "Novosti" Ranka Guzine, pripalo je Aleksandru Đorđeviću za portret legendarnog glumca Bate Stojkovića, a najbolji mladi karikaturista je Filip Karan kome je nagradu doneo rad pod nazivom "Prozor".

Ovako je juče odlučio žiri u kome se, pored prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog "Pjera" Dragoslava Janoševića i poznatog crtača i ilustratora Dušana Pavlića, bili i književnica Vesna Kapor, satiričar "Novosti" i pisac Bojan Ljubenović, te glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić. Nagrade će laureatima biti uručene 17. oktobra u 18 časova u Galeriji "Progres", na otvaranju tradicionalne izložbe koja prati konkurs "Pjer".

Karikatura Vladislav Filipović, "Pravda"

Laureat prošlogodišnjeg konkursa Dragoslav Janošević rekao nam je da za njega učešće u radu žirija predstavlja čast, ali da mu donosi i radost - baš kao i sama činjenica da konkurs "Pjer" traje, kao bezmalo jedina institucija koja neguje karikaturu u nas.

- Dnevna štampa je ne neguje, karikatura je uopšte u Srbiji sporedna, ljudi nemaju naviku da je gledaju - kaže Janošević.

- Premda mi se čini da ovogodišnji presek radova pokazuje da postoji izvesna "oseka", nedostaju mi neki autori prepoznatljivog stila, iz sve snage podržavam konkurs i "Novosti" u ovom pregnuću. Pozivam ih da ne odustaju, da promovišu "Pjer" i u srednjim umetničkim školama i podstiču nadarenu decu da šalju radove, da stvaramo nove generacije karikaturista.

Karikatura Jovo Škomac, "Žetva"

Janošević je istakao da je njemu lično bilo važno da pobednički rad sadrži grafički prikaz čoveka, baš kao što je u svim radovima samog velikog Pjera Križanića akter bio čovek.

Ilustrator Dušan Pavlić, pak, naglašava da je za njega presudna aktuelnost karikature, te ga raduje što je prvonagrađeni rad aktuelan ne samo danas - već će takav biti večno.

- Drago mi je i što sam ponovo pozvan da žiriram za nagrade "Pjer"- veli Pavlić. - Raduje me da se na konkurs prijavljuju neki novi mladi umetnici, a to što se autori godinama javljaju za učešće, kako stari tako i novi, potvrđuje da ove nagrade nose prestiž, sjajno je što konkurs ima kontinuitet.

Karikatura Goran Ćeličanin

Vesna Kapor otkriva da je stranica u "Novostima" posvećena karikaturi prati od detinjstva, budući da je njen otac kupovao "Novosti" a ona je kao mala stalno zavirivala u strane humora, koje su je uveseljavale.

- Radosna sam jer sam danas deo ovog događaja - rekla nam je dobitnica naše književne nagrade "Meša Selimović".

- Dosta je ovde radova na najaktuelnije, dnevne, goruće svetske ali i lokalne teme, ali prisutne su i neke karikature sa ličnijim temama. Iako preovlađuje najaktuelnija tema, ona "ratna", drago mi je što je prvu nagradu ponela jedna univerzalnija karikatura, interpretacija lika boginje pravde, čijeg nam se slepila(?) uvek valja setiti.

Karikatura Aleksandar Đorđević, "Bata Stojković"

Urednik rubrike TRN u "Večernjim novostima", pisac Bojan Ljubenović, ističe kako 55. "Pjer" još jednom dokazuje da su "Novosti" sigurna kuća za karikaturu.

- Negujemo karikaturu kako na naslovnim, tako i na stranama humora, a 55 godina "Pjera" predstavlja fantastičan jubilej za kulturnu manifestaciju ma koje vrste - tim pre što je organizuje samo jedna kuća, "Novosti", sasvim sama, bez ikakve podrške institucija što je po sebi već veliki podvig - navodi Ljubenović.

- Konkurs je i ove godine privukao značajne autore, iako je nažalost i satiričarska scena pretrpela ozbiljne udare i gubitke. Ne može se novi veliki karikaturista stvoriti preko noći, čim neki velikan ode, ali veoma me raduje što smo ovog puta nagradili jedno novo lice. To uliva nadu da ćemo ipak dobiti novu generaciju, stvoriti i novu plejadu karikaturista što je veoma važno. Stalo nam je, svima ovde, da se sama karikatura i nivo srpske karikature održe, naši autori godinama dobijaju nagrade po svetu i bilo bi šteta da to presahne. Svima nam želim još mnogo uspešnih "Pjerova"!

Karikatura Aleksandar Filip Karan, "Prozor"

Milorad Vučelić odmah je "garantovao" Ljubenoviću da nema zime ni za karikaturu ni za konkurs "Pjer", bar što se tiče "Novosti" koje će, kako tvrdi njihov glavni urednik, ovaj konkurs nastaviti da neguju dok god ih bude:

- Trajaće sasvim sigurno i narednih 50, 60 godina, i duže, tačnije dok god bude bilo "Novosti", a "Novosti" će trajati večno! Uvek mi je i čast i užitak da učestvujem u radu žirija za nagrade "Pjer", da slušam glas znalaca, onih koji su u tom poslu - a ja se onda tom njihovom glasu pridružujem.

Postavke

NAJBOLjI među 412 prispelih radova, koliko ih je ukupno pristiglo sa potpisima 107 autora - izbor od 111 karikatura seniora i 12 radova mladih autora među kojima se juče i biralo, naći će se u katalogu izložbe. Postavka će moći da se vidi od 17. do 22. oktobra u "Progresu", uz prateću retrospektivnu izložbu svih radova ovenčanih Zlatnim "Pjerom" od 1967.  do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)