MARLI UKRASIO NIŠVIL: Najveći džez festival na ovim prostorima ugostio muzičare iz sveta, među njima i sina rege legende

Daliborka Miljković

16. 08. 2022. u 16:45

PESMOM One Love svog oca i spektakularnim nastupom Džulijan Marli (47) zatvorio je ovogodišnje izdanje Nišvil džez festivala.

МАРЛИ УКРАСИО НИШВИЛ: Највећи џез фестивал на овим просторима угостио музичаре из света, међу њима и сина реге легенде

Foto: D. Miljković

U manjku za 30.000 posetilaca, ali i sa 100.000 posetilaca, programima i izvođačima iz celog sveta, Nišvil je i dalje jedan od 10 najboljih festivala u Evropi, ocenio je Ivan Blagojević, direktor Festivala, koji najavljuje mogućnost da se manifestacija iseli iz Niša.

U prepoznatljivom rege ritmu, jedno od najmlađe dece Boba Marlija (imao je samo šest godina kada je on preminuo) nastavio je porodičnu tradiciju. Svojom energijom uspeo je da se Tvrđava zanjiše u rege ritmu. Sa svojim bendom The Uprising pevao je o ljubavi, slobodi, Jamajci...

Foto: D. Miljković

- Prešli smo veliki put da bismo bili ovde da vama. Jeste li bili na Jamajci? Ko je bio na Jamajci? Ajde neka se javi. Ja sam došao u Srbiju, morate i vi na Jamajku - pozvao je Džulijan sa bine dok je izvodio svoje hitove koje su mu u nekoliko navrata doneli nominaciju za nagradu "Gremi".

- Ne znam kako da to opišem, ali kada nastupamo u Nišu ili bilo gde u svetu, naš nastup zavisi od ljudi koji su došli da nas slušaju. U Nišu smo osetili snažnu energiju od publike i samo smo uzvratili. Videli smo prelepe ljude, prelelu muziku i festival - kazao je Džulijan.

Pored toga što peva, ovaj muzičar i svira četiri instrumenta - bas, bubnjeve, gitaru i klavijaturu. Njegova muzika je mešavina izvornog regea i džeza.

- Sve se svodi na to koji zvuk voliš, koji zvuk ti prija. Ja volim posebnu vrstu zvuka basa. Bas mora da ima melodiju, bas mora da peva sa mnom. Ako bas ne peva sa mnom, nešto ne štima. Tražio sam bas svirača, slušao nekoliko njih i našao sam ovog. On ima zvuk koji tražim, koji meni treba. Dobro je tražiti, mi ne radimo sa bilo kim. Nešto treba da ti upali lampicu u glavi dok slušaš. Tako da mi idemo unaokolo, tražimo, i kada se svi skupimo zajedno, to je jako dinamična sila, ali zahteva mnogo truda. Išli smo kroz celu Jamajku da nađemo jednog bas svirača - opisuje Džulijan.

Foto: D. Miljković

Publika koja sluša njihovu muziku treba da bude dirnuta ljubavlju koju ona nosi, poručio je gost Niša.

- Muziku ne pravim da bude teška. Ponekad možete reći mnogo stvari, ali ponekad mnogo stvari stvara konfuziju. Na šta treba da se fokusiramo u ovom svetu u današnje vreme? Ljubav, ujedinjenje, planeta Zemlja, zajednica. Nije to mnogo stvari. Sa ovih nekoliko možemo da dostignemo savršenstvo u svetu. Moju muziku može da čuje samo jedna osoba, podeli je sa prijateljem i na taj način je širi, širi ljubav kroz muziku - kaže Džulijan.

Priznaje da ne razmišlja previše o tome čiji je sin. U šali kaže da je viši od svog oca, ali i od svoje braće, i da se po tome razlikuje od njega. Kaže da ga se ne seća jer je bio dete kada je umro.

- Samo jednog se sećam. Bilo je u Engleskoj, na turneji Uprising. Video sam ga u Londonu u Kristalnoj palati. Bio je veliki nastup sa mnogo ljudi. Došao sam u prostoriju kao što je ova i on je stajao tamo, rukovao sam se sa njim. Trčao sam unaokolo sa mnogo druge dece. Nisam ostao dugo zbog uzbuđenja, trčanja i igranja sa decom. To je jedino sećanje koje imam. Ne pamtim ništa drugo sem toga - kaže Džulijan.

Od oca je nasledio i dar da se bavi humanitarnim radom. Nedavno je sklopio partnerstvo sa kompanijom "Neverlend", koja pokušava da spasi šume:

- Postoje tri glavne šume koje proizvode kiseonik za sve nas, a trenutno se jedna od njih seče i uskoro će nestati. Što se više drveća seče, to više mi patimo, imamo manje kiseonika za disanje, temperature rastu... Naša je dužnost da govorimo u ime majke prirode jer smo mi deo nje. Bez drveća nemamo život. 

Foto: D. Miljković

Slaba podrška

DIREKTOR Nišvil festivala Ivan Blagojević kaže da je razočaran odnosom koji država i Grad Niš imaju prema ovoj smotri i da je u pregovorima da ga preseli iz Niša.

- Dovesti turiste na umetnički festival je nemoguća misija. Na sve moguće načine se trude da nas zakinu tako da više nema smisla. Održati ovaj nivo festivala sa takvom podrškom je nemoguće. Nikada nijedan ministar kulture, turizma ili omladine nije došao na naš festival, a mi dovodimo ljude iz celog sveta - kazao je Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)