SVE LEPOTE RUSIJE NA KALEMEGDANU: I ambasador Bocan Harčenko večeras sa Beograđanima, razlog je sjajan

Novosti online

10. 08. 2022. u 19:57

FOTO izložba "Najlepša zemlja" otvorena je danas na beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan.

СВЕ ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ: И амбасадор Боцан Харченко вечерас са Београђанима, разлог је сјајан

Foto: N. Skenderija

Izložbu organizuje Razvojni centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, i njoj su prisustvovali ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko, kao i mnogi ugledni gosti iz Srbije i Rusije.

Foto: N. Skenderija

Fotografije prikazuju prirodne lepote i druge motive Ruske Federacije sa tradicionalnog foto konkursa Ruskog geografskog društva.

Fotokonkurs Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja" je medijski projekat širokih razmera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija. Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje.

Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je ta izložba, kao i svaka aktivnost RGD, izraz ljubavi Rusije prema Srbiji i Srbije prema Rusiji.

- Sada je nemoguće zamisliti da je takva izložba moguća u bilo kom mestu u Evropi, osim u Srbiji, zato što Srbija odlučno odbacuje sve što želi da joj nametne kolektivni Zapad, kulturu odricanja svega ruskog, uključujući i samu lepotu zemlju. Ta lepota traži našu odgovornost i spremnost da branimo našu zemlju i lepotu naše zemlje - poručio je ruski ambasador.

On je istakao da RGD daje dosta značajan i opipljiv doprinos razvoju saradnje Rusije i Srbije u svim oblastima, kao i da je to jedno od jedinstvenih udruženja u Rusiji, jer obuhvata sve što je moguće: nauku, istraživanje, obrazovanje, kulturu.

Zastupnik RGD u Srbiji Miroljub Milinčić istakao je da je filijala u Srbiji osnovana pre osam godina najstarija i najaktivnija inostrana filijala i da je u njoj realizovana pripremna faza nekih od najznačajnijih projekata RGD poput čuvenog "Projekta 10.110 kilometara neverovatne Rusije".

- Ovo nam je 70. izložba na prostoru Srbije, BiH i Crne Gore. Posvećujemo je 18. avgustu, danu kada je 1845. osnovano RGD - kazao je Milinčić.

Foto: N. Skenderija

U pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije. Na konkursu 2016. godine je učestvovalo 23 hiljade ruskih i stranih fotografa, koji su poslali oko 110 hiljada snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina.

Fotografije se razmatraju u sledećim nominacijama: "Narodi Rusije", "Svet u našim rukama", "Najlepša zemlja", "Pejzaž", "Životinje", "Ptice", "Makrosvet", "Podvodni svet", "Crno-bela priroda", "Mladi fotograf", "Nasleđe koje nestaje", "Iskonska Rusija", "Industrijski pejzaž" i "Nagrada – simpatije publike".

Razvojni centar Ruskog geografskog društva u Srbiji zvanično je počeo da radi 16. oktobra 2016. godine. Registracija Društva u Srbiji predstavlja kontinuitet novog intenziviranja, ali i institucionalizovanog formata saradnje geografa i svih ljudi dobro volje iz Srbije i Ruske Federacije

Rusko geografsko društvo je jedno od najstarih geografskih društava na svetu. Osnovano je ukazom cara Nikolaja Prvog 1845. godine i uvek je imalo prvorazredni društveni i nacionalni značaj.

Novembra 2009. godine, za Predsednika Ruskog geografskog društva (RGD) izabran je Sergej Kužegugetovič Šojgu, a formiran je i Savet pokrovitelja kojim predsedava Predsedik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin.

Danas, u Rusiji i inostranstvu Rusko geografsko društvo ima oko 20 000 članova, a regionalne kancelarije su otvorene u svih 85 regiona Ruske Federacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna