BELO BRDO U VINČI BIĆE OBNOVLJENO: Predstavljen projekat rekonstrukcije jednog od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture

M. N. M.

25. 06. 2022. u 10:15

ARHEOLOŠKO nalazište Belo brdo u Vinči jedan je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture koju odlikuju počeci urbanog načina življenja u zajednicama, razvoj kreativnosti i vrhunskog umetničkog zanatstva, kao i tehnološka revolucija u vidu prvog topljenja metala.

БЕЛО БРДО У ВИНЧИ БИЋЕ ОБНОВЉЕНО: Представљен пројекат реконструкције једног од најзначајнијих локалитета неолитске културе

Arheološko nalazište , Foto S. Miljević

Vlada Republike Srbije, prepoznajući lokalitet kao deo ne samo evropske već i svetske kulturne baštine, započela je rad na uređenju čitavog prostora kako bi on postao nezaobilazna kulturna i turistička destinacija i centar za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

Projekat obnove i rekonstrukcije ovog lokaliteta, koji Vlada Srbije realizuje pod pokroviteljstvom Vlade SAD kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, predstavljen je juče na nalazištu Belo brdo.

Foto S. Miljević

- Projekat Ambasadorovog fonda za zaštitu kulturne baštine je izuzetno važan za nas, zato što nije vezan za političke, ekonomske i bezbednosne interese, već naš način da pokažemo poštovanje prema svetskoj kulturnoj baštini. U prethodnih dvadeset godina smo u Srbiji podržali dvanaest projekata, ali ovaj u Vinči nam je posebno značajan, jer je reč o najvećem ulaganju i zato što je kompleksan - istakao je Fil Bekman, savetnik za odnose sa javnošću, kulturu i obrazovanje Ambasade SAD.

Foto S. Miljević

Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku, istakla je da je cilj projekta da Vinča Belo brdo postane nezaobilazna stanica na kulturno-turističko-naučnoj mapi Evrope i centralni lokalitet mreže neolitskih nalazišta u Srbiji.

- Danas smo otvorili izuzetno važan dijalog sa lokalnom zajednicom, kako bismo govorili o prilikama koje sistemski razvoj lokaliteta donosi pre svega za lokalno stanovništvo.

Za sada je ideja da se crvena zona i priobalje Dunava preurede već sledeće godine, a početak izgradnje Centra za posetioce sa zelenim površinama očekuje se početkom 2024. godine.

Foto S. Miljević

Izvršni menadžer projekta Miroslav Kočić govorio je o neophodnim intervencijama na sanaciji klizišta, kako bi se ovaj lokalitet bogat kulturnim slojevima i artefaktima iz kojih možemo da rekonstruišemo sam život Vinčanaca u doba neolita, sačuvao za naredne generacije.

Foto S. Miljević

Direktorka Golubačke tvrđave, Iskra Maksimović, govorila je o značaju lokaliteta kao kulturno-naučno-turističke destinacije na primeru Golupca, ističući značaj zvaničnog proglašenja turističkog prostora, ali i potrebu za saradnjom sa lokalnom zajednicom.

Foto S. Miljević

Istraživanje i zaštita

TROGODIŠNJI kapitalni projekat "Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči" otpočeo je sa implementacijom januara 2021. godine i podrazumeva početnu investiciju od oko tri miliona evra. Uređenje arheološkog nalazišta podržala je i Vlada SAD kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, u iznosu od 475.000 dolara. Projekat i grant implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u koordinaciji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije i nadležnim ministarstvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBINA ZABOLEO ZUB U GRČKOJ, OTIŠAO KOD LEKARA I VIDEO RAČUN: Ne znam šta me je snašlo - nesvakidašnja situacija na letovalištu