POSTAVKA USPOMENA - SVE DO JESENI: U Kući Simića u Kruševcu postavljena izložba o značajnim jubilejima iz privatnih kolekcija

Sofija Babović

12. 06. 2022. u 14:30

VELIKO interesovanje izazvao je originalni projekat Kuće Simića u Kruševcu, koji je podrazumevao sakupljanje uspomena o značajnim jubilejima iz privatnih kolekcija.

ПОСТАВКА УСПОМЕНА - СВЕ ДО ЈЕСЕНИ: У Кући Симића у Крушевцу постављена изложба о значајним јубилејима из приватних колекција

Foto S. Babović

Tako će postavka "Dogodine u isto vreme", otvorena pre mesec dana,biti pred posetiocima sve do septembra.

Godišnjice mature, zlatne svadbe, rođendani, zajedničke proslave, druženja i dugovečna prijateljstva, priložilo je na fotografijama 24 učesnika postavke, posvećene privatnim i javnim jubilejima.

Foto S. Babović

Ivana Neckov Grubišić, montažerka dopisništva RTS u Kruševcu, već se 20 godina bavi fotografijom, ali brojne su i njene uspomene iz detinjstva i sa porodičnih druženja.

- Najstarija fotografija je iz 1969. godine, to je bio treći rođendan moje sestre - priča za "Novosti" Ivana Neckov Grubišić.

Foto S. Babović

- Roditelji su nas često fotografisali, a kasnije sam to i ja počela da radim. Izuzetno mi je drago što sam uspela da sačuvam fotografije sa proslava, nagrada koje je dobijalo naše dopisništvo, porodične fotografije naših velikih porodica, kao i generacijskih okupljanja, što je u ovim našim godinama vrlo važno.

Momčilo Nikolić, Foto S. Babović

Najdraže fotografije pesnikinje Slavice Davidović su sa roditeljima na uranku i sa proslave pet godina mature. Njen školski drug Momčilo Nikolić kaže da se pripremaju da ovekoveče i novu proslavu, 55. godišnjicu mature.

- Prebirajući po uspomenama, prisetila sam se prvih profesionalnih koraka u predstavama na "Svečanostima slobode" - priseća se Gordana Simić, koja je ustupila dragocene fotografije sa značajnih manifestacija na kojima je učestvovala.

Ivana Neckov Grubišić, Foto S. Babović

- Setila sam se državnih praznika, sletova, prvomajskih proslava, Svetosavskih akademija, promocija časopisa iz kulture i umetnosti, tradicionalne manifestacije "Druželjublje za Milića".

Čitava paleta različitih jubileja, ispostavilo se, značajna je Kruševljanima.

- Osim proslava 8. marta, Prvog maja i raznih godišnjica, dobili smo i fotografije sa 100. rođendana jedne bake i četvrtog rođendana mačke, kućne ljubimice - predočava za "Novosti" kustos Zorana Drašković Kovačević.

Foto S. Babović

- Sveukupno, došli smo do materijala od 300 fotografija, 22 učesnika i dve institucije, Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva.

Foto S. Babović

Priređujući ovakve interaktivne izložbe od 2013. godine, uspostavili smo bliske veze sa sugrađanima, koji su rođeni ovde, ali i sa svima kojima je Kruševac u srcu, sećanje dovoljno živo, a Kuća Simića vazda otvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)