TANJIN TANGO ZA ŽANKU: U Narodnom pozorištu u Beogradu uručena prestižna nagrada našoj velikoj glumici (FOTO/VIDEO)

V. STRUGAR/ D. MATOVIĆ

08. 05. 2022. u 20:50

NEKA se sve zavrti, ne zaboravi me... - odjekivali su sa Velike scene Narodnog pozorišta poslednji taktovi čuvene melodije iz filma "Balkan ekspres", ali i svečane, osamnaeste dodele ugledne nagrade "Žanka Stokić", koja je ove godine pripala Tanji Bošković.

ТАЊИН ТАНГО ЗА ЖАНКУ: У Народном позоришту у Београду уручена престижна награда нашој великој глумици (ФОТО/ВИДЕО)

Foto D. Milovanović

Harizmatična dobitnica, sa širokim osmehom i zagrljajem, podelila je ovaj trenutak i pozornicu sa kolegama glumcima, kao i članovima hora Pozorišta na Terazijama, ispunivši dirljivom radošću punu salu nacionalnog teatra. Uostalom, kao i svih prethodnih godina, priznanje Narodnog pozorišta, Kompanije "Novosti" i Grada Požarevca - otišlo je u prave ruke. Svaki insert iz njenog bogatog stvaralačkog opusa, potvrđivao je da se i ovog puta radi o "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom umetničkog izraza", još od prvih ostvarenja: "Divljih godina" (1973) na filmu i "Mizantropa"(1974) u teatru.

 

- Tatjana Bošković je istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume. Ona je izvrsna glumica, u smislu preciznosti njenih govornih veština, virtuoznosti njenih plesno-izvođačkih mogućnosti, vokalnih sposobnosti, i širokog spektra emocionalnosti - istakla je članica žirija Gorica Popović, u obrazloženju priznanja. - Nadahnuta u stvaranju, ona je jednako glumica dramskog teatra, mjuzikla, plesa, a istovremeno filmska diva kroz čiju karijeru možemo pratiti i sve faze razvoja nekada jugoslovenskog, a sada srpskog filma. U procesima rada svoje uloge promišlja psihološki temeljno, ali nikada jednodimenzionalno. Sa punom odgovornošću, jasno i otresito zauzima i iznosi svoje stavove kroz sopstvenu umetnost. Ona je glumica snažnog autorskog glasa.

Plaketu Narodnog pozorišta (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) predao je dobitnici Svetislav Goncić, v. d. upravnika nacionalnog teatra, statuetu Žanke Stokić (rad akademskog vajara Dragiše Miloševića) poklonio je Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Grada Požarevca, a novčani iznos koji daruje naš list uručio je Nedeljko Krsmanović, generalni direktor Kompanije "Novosti".

Foto D. Milovanović

 

- Znam da nisam dostojna ni Žankinog dara, ni teške patnje koju je podnela, kao što nije nijedna od nas koje smo dobili nagradu s njenim imenom. Njena patnja je bila tako strašna da je onog časa kada je rehabilitovana, premrla, otišla iz života. Žanka je najveća srpska glumica. Niko više nije živ koji je nju poznavao... Hoću svima s ponosom da kažem, u subotu je na Topčiderskom groblju odslužen pravi pravoslavni pomen za tu veliku glumicu i velikog čoveka - rekla je Tanja Bošković, a onda dodala o nagradi sa Žankinim imenom:

- Više od ovoga ne može da se dobije. Glupo je da bilo šta pričam vama koji me dobro znate. Znate šta umem, šta ne umem, kako imam dugačak jezik i kako sam mogla i bolje.

Pomislim ponekad da bi moj život bio velika bruka: da nije moje Lane i Đorđa, sve bi bilo "može da bude, a ne mora da znači".

A onda se Tanja okrenula prema kolegi Caciju Mihailoviću i izvinila sa što nema napisan odgovor, uz opasku:

- Znam da bi to bilo pristojno, ali kao što znate, ja nisam naročito pristojna. Prosto, umem da kažem mnogo više nego što želim. Hvala svim glumicama sa kojima sa igrala, znam da nisam bila laka. Hvala svim kolegama, na prvom mestu Radetu Marjanoviću. Nećete verovati, podnosio me je i podnosi me i dalje, pedeset godina. Hvala svim mojim koleginicama sa klase i profesoru Predragu Bajčetiću, koji je odškolovao i sa nežnošću pratio kroz život, čak tri dobitnice "Žanke" - Radu Živković, Goricu Popović i mene. n

ČAST I ZA "NOVOSTI"

- VELIKA nam je čast zato što dodeljujemo ovu prestižnu nagradu takvoj glumici kao što je Tanja Bošković. Nadamo se da je velike uloge i dalje čekaju i da ćemo je gledati u mnogim ostvarenjima - rekao je ovim povodom generalni direktor Kompanije "Novosti" Nedeljko Krsmanović.

U PUBLICI MNOGOBROJNE KOLEGE

U PUNOJ sali Narodnog pozorišta juče je bilo mnogo kolega i prijatelja Tanje Vošković. Između ostalih: Branka Petrić, Rade Marjanović, Caci Mihailović, Ljiljana Dragutinović, Svetlana Bojković, Nataša Ninković, Danica Maksimović, Aljoša Vučković, Irfan Mensur, Nenad Ćirić, Erol Kadić, Branko Jerinić, Mirjana Bobić Mojsilović, Vesna Pećanac, Pavle Pekić, Zlata Numanagić, Ana Sofrenović...

* * * * * * * *

Rekle su:

Svetlana Bojković:

DOAJEN SCENE

- IZUZETNO mi je drago da je Tanja Bošković dobila ovu lepu, veliku i izuzetno značajnu nagradu. Ona je "Žanku" zaslužila. Iza nje je veliki period bavljenja glumom u kome se pokazala i dokazala u različitim žanrovima. Tanja Bošković je doajen naše glumačke scene.

* * * * * * * *

Jelisaveta Seka Sablić:

PRAVO VREME

- DRAGO mi je da je Tanja Bošković dobila "Žanku" u svoje pravo vreme i za divne uloge koje je poklonila publici. Glumicama je posebno draga ova nagrada, zato što nosi ime naše velike Žanke Stokić koja nam je bliska. Deluje nam da je ona skoro naša savremenica, da je poznajemo, jer smo išle tragom koji je ostavila. Tanja je zaslužila ovu nagradu. Čestitam joj.

* * * * * * * *

Radmila Živković:

ZASLUŽENO PRIZNANjE

- TANjA Bošković je zaslužila svaku nagradu. Čestitam joj "Žanku". Ovo je njen dan i pustimo je da uživa u njemu. Meni je njena nagrada posebno draga zato što smo bile u istoj klasi na Fakultetu dramskih umetnosti.

* * * * * * * *

Gordana Đurđević Dimić

VELIKI BORAC

- DOPRINOS Tanje Bošković je ogroman. Veoma je cenim kao glumicu i borca na svakom polju. I na glumačkom i na životnom. Radujem se što je mnogobrojnim priznanjima pridodala i "Žanku Stokić".

* * * * * * * *

Olga Odanović

IZVANREDNE ULOGE

- O TANjI Bošković sve najbolje mogu da kažem. Nagrada je otišla u prave ruke, kao i uvek. Tanja je ovo priznanje odavno zaslužila svojim izvanrednim ulogama. Srećna sam što ga je dobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)