TANJI BOŠKOVIĆ URUČENA NAGRADA "ŽANKA STOKIĆ": Priznanje za veliku srpsku glumicu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 05. 2022. u 13:13

GLUMICI Tanji Bošković je danas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta svečano uručena nagrada "Žanka Stokić", koju već gotovo dve decenije dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

ТАЊИ БОШКОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА ЖАНКА СТОКИЋ: Признање за велику српску глумицу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Tanja Bošković je, pre nego što joj je uručena nagrada, rekla da smatra kako nije dostojna ni Žankinog rada ni teške patnje koju je podnela.

- To nije nijedna od nas, ni one koje su dobijale, ni one koje će dobijati nagradu. Ta patnja je bila tako strašna da onog časa kad je rehabilitovana, ona je otišla iz života. Žanka je najveća srpska glumica, a zamislite, ne mogu da dokažem ničim. Vi ste sada samo slušali onaj njen čudesni glas. Niko više nije živ ko je nju poznavao. Imala sam najveću sreću u životu, igrala sam sa Zvonimirom Rogozom koji je rođen 1887. kad i ona, a ona je 1947 otišla sa ovog sveta. Hoću svima s ponosom da vam kažem da je juče služen pravi pravoslavni pomen za tu veliku glumicu, za tog velikog čoveka - rekla je proslavljena glumica.

Foto: D. Milovanović

Direktor kompanije "Novosti" Nedeljko Krsmanović je uručio proslavljenoj srpskoj glumici novčani iznos koji daruje "Večernje novosti".

 

- Velika nam je čast da dodelimo ovu prestižnu nagradu takvoj glumici kao što je Tanja Bošković. Nadamo se da je još mnogo rada čeka u životu i da ćemo je gledati u mnogim ulogama - rekao je Krsmanović.

Foto: D. Milovanović

Nagrada je ustanovljena 2003. godine na inicijativu Mire Stupice (doživotne predsednice žirija), a dodeljuju je već gotovo dve decenije Narodno pozorište, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac. Ustanovljena je u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene između dva svetska rata, namenjena "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom umetničkog izraza".

Foto D. Milovanović

Nagrada se dodeljuje za celokupno ostvarenje "aktivnog glumca u punoj umetničkoj zrelosti" i sastoji se od plakete nacionalnog teatra (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (rad akademskog vajara Dragiše Miloševića, poklon Grada Požarevca) i novčanog iznosa koji daruju "Večernje novosti". Tokom prethodnih godina, bila je i ostala jedina "ženska" nagrada, koja je odmah po osnivanju stala, rame uz rame, sa najuglednijim priznanjem za životno delo "Dobričin prsten".

O ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u kom je bila prethodna dobitnica Gorica Popović, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, glavni i odgovorni urednik našeg lista Milorad Vučelić, dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević. U obrazloženju se, između ostalog, navodi:

- Tatjana Bošković je jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivosti. Njen raskošan dar, veštinu, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Stoga, Tatjana Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)