POKLON - ZBIRKA BOŽIDARA DŽMERKOVIĆA: Izložba povodom jubilja, šest decenija Umetničke galerije u Kruševcu (FOTO)

S. BABOVIĆ

09. 03. 2022. u 23:01

POKLON - zbirka Božidara Džmerkovića,istaknutog grafičara i slikara biće sutra od 19 sati pred posetiocima Umetničke galerije u Kruševcu, gde se ove godine obeležava šest decenija postojanja.

ПОКЛОН - ЗБИРКА БОЖИДАРА ЏМЕРКОВИЋА: Изложба поводом јубилја, шест деценија Уметничке галерије у Крушевцу (ФОТО)

Foto: S. B.

Izložbu poklon-zbirke svečano će akademik Matija Bećković.

- Izložba predstavlja izbor iz grafičkog i slikarskog opusa Džmerkovića, umetnika čije je stvaralaštvo prisutno skoro sedam decenija na likovnoj sceni, i promoviše i upoznaje sa poklon-zbirkom koju je umetnik darovao svome gradu - napominje istoričarka umetnosti Biljana Grković, kustoskinja Umetničke galerije. - Džmerković se vraćao Kruševcu učešćem na grupnim izložbama, najčešće sa kruševačkim likovnim umetnicima 60-ih godina prošlog veka, ali i kroz izložbe, koje su predstavljale jugoslovensku i srpsku grafiku druge polovine 20. veka.

U Umetničkoj galeriji, podseća Grković,  imao je tri samostalne izložbe: 1965, 1971. i 1994, dok je u zbirci do sada bio zastupljen sa nekoliko grafika i slika. Ova izložba, koja obuhvata 17 grafika i 42 slike, nastale u periodu od 1965. do 2020. godine, kao presek umetničkog rada, predstavlja zaveštanje Džmerkovića svom Kruševcu.

- Namera i želja umetnika da ostavi legat Kruševcu i predstavljanje ove poklon zbirke u godini kada Galerija beleži 60 godina od početka rada, na najbolji način pokazuju značaj darivanja i ukazuju na misiju i delatnost Galerije, utvrđenu prilikom osnivanja, i čini čast jubileju, obezbeđujući zajedničkim naporima čuvanje i predstavljanje umetničkih dela i stvaralaštva znamenitih Kruševljana-navodi Biljana Grković.

Božidar Džmerković je rođen u Mogilecu (Makedonija) 1930. godine. U Kruševcu je odrastao i završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1954. i postdiplomske studije 1956. u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovan profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, do penzionisanja 1996. godine. Član je Grafičkog kolektiva od 1955. i ULUS-a od 1956.godine.

Učestvovao je na izložbama na kojima je predstavljana jugoslovenska grafika u zemlji i inostranstvu, a njegova grafika je deo značajnih razmatranja jugoslovenske i srpske umetnosti druge polovine 20. veka. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za grafiku, ilustraciju, stvaralaštvo i životno delo. Poklon zbirka biće izložena u Umentičkoj galeriji sve do 30.aprila.

U Fondu više od 700 dela

Početak rada Umetničke galerije vezuje se za čuvenu izložbu „41 delo posleratnog jugoslovenskog slikarstva“. Kolekcionarski fond koji se brižno čuva pod okriljem ove ustanove broji više od 700 umetničkih dela.Nekadašnja kuća trgovca Ljotića, s početka 20.veka,proglašena kulturnim dobrom, otkupljena je 1984.godine i time, zajedno sa delima u njoj, zaštićena kao jedinstvena celina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju