SOKOLOVA IGRA: Ansambl "Kolo" sprema "novo ruho"

V. V. S.

26. 02. 2022. u 11:42

ANSAMBL "Kolo" pojaviće se, posle sedam i po decenija postojanja, u sasvim novom izdanju i "ruhu": u maju će u Ateljeu 212 premijerno biti izvedena igračka predstava "Sokolova pesma" , u koreografiji i režiji Gabora Mihaljija (inače direktora Mađarskog nacionalnog ansambla "Mane") i realizaciji mađarskog autorskog tima, koja je inspirisana našim tradicionalnim motivima.

СОКОЛОВА ИГРА: Ансамбл Коло спрема ново рухо

Foto I. Marinković

Kakvu vrstu predstave beogradska publika može da očekuje, upoznaće se već danas na sceni Ateljea 212, jer u našem teatru gostuje "Mane" s predstavom "Igrački stih", takođe s Mihaljijevim potpisom.

- Još od 1996. godine kada sam se našao u nacionalnom ansamblu, osetio sam potrebu za promenom. Tradicija se prikazivala kao nešto što pripada muzejima, a ja sam je osećao kao nešto živo - objašnjava Gabor Mihalji.

- Morao sam da tragam za novom pozorišnom formom. Posmatrao sam muzički teatar i savremeni ples u svetu, nastojeći da "isfiltriram" nešto što bi moglo da pomogne približavanju nacionalnog ansambla različitoj publici. Tako sam počeo da koristim elemente modernog pozorišta u predstavama, dok su plesački pokreti bili i tradicionalni i savremeni.

Sa konferencije za medije u Ateljeu 212, Foto Promo

Direktor "Kola" Vladimir Dekić otkrio je da će poslednja scena "Sokolove pesme" biti - velika svadba. Inače, jučerašnjem susretu umetnika prisustvovali su Pinter Atila, ambasador Mađarske u Beogradu i Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture, koji su istakli da su odnosi naše dve zemlje na "istorijskom vrhuncu u svim oblastima, pa i izuzetno intenzivni u kulturi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)