USKORO "SOKOLOVA PESMA" U ATELJEU 212: Sprema se prva igračka predstava Ansambla "Kolo", u režiji Gabora Mihaljija

V.V.S.

24. 02. 2022. u 15:02

ANSAMBL "Kolo" pojaviće se, posle sedam i po decenija postojanja, u sasvim novom izdanju i "ruhu": u maju će u Ateljeu 212 premijerno biti izvedena igračka predstava "Sokolova pesma" , u koreografiji i režiji Gabora Mihaljija (inače direktora Mađarskog nacionalnog ansambla "Mane")i realizaciji mađarskog autorskog tima, a inspirisana našim tradicionalnim motivima.

УСКОРО СОКОЛОВА ПЕСМА У АТЕЉЕУ 212: Спрема се прва играчка представа Ансамбла Коло, у режији Габора Михаљија

foto: V.V.S.

Kakvu vrstu predstave beogradska publika može da očekuje, upoznaće se već ove subote(26.februara) na sceni Ateljea 212, jer u našem teatru gostuje "Mane" s predstavom "Igrački stih", takođe s Mihaljijevim potpisom.

- Još od 1996.godine kada sam se našao u nacionalnom ansamblu, osetio sam potrebu za promenom. Tradicija se prikazivala kao nešto što pripada muzejima,a ja sam je osećao živom - objašnjava Gabor Mihalji. - Morao sam da tragam za novom pozorišnom formom. Posmatrao sam muzički tetar i savremeni ples u svetu, nastojeći da "isfiltriram" nešto što bi moglo da pomogne približavanju različitoj publici. Tako sam počeo da koristim elemente modernog pozorišta u predstavama, dok su plesački pokreti bili i tradicionalni i savremeni.

Direktor "Kola" Vladimir Dekić otkriva samo da će poslednja scena "Sokolove pesme" biti - velika svadba. Inače, jučerašnjem susretu umetnika prisustvovali su Pinter Atila, ambasador Mađarske u Beogradu i Stanko Blagojević, pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture.

- Naši bilaterarni odnosi su na vrhunskom nivou, ne samo u politici nego i u kulturi, sportu, obrazovanju, tako da zahvaljujući zajedničkim naporima postižemo izuzetne rezultate - istakao je ambasador Pinter Atila, dok je Blagojević dodao da "nije reč samo o razmeni već sintezi, što su još viši oblik saradnje u svim oblastima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024