ČUVA PRAVE VREDNOSTI: Vest da Kusturica režira u Teatru ruske armije oduševila Moskovljane

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

23. 02. 2022. u 10:28

Moskovski mediji su kao veliku senzaciju objavili informaciju da je Emir Kusturica prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da se prihvati i bude režiser centralnog akademskog Teatra ruske armije, koji se nekada zvao Teatar Crvene armije.

ЧУВА ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ: Вест да Кустурица режира у Театру руске армије одушевила Московљане

Foto Arhiva/Ž. Knežević

Kusturica je bio na proputovanju za Soči gde danas ima koncert sa svojom grupom No smoking orchestra i u Moskvi se sreo sa sa Sergejom Šojguom gde je i dobio ponudu da rukovodi teatrom koji ima veliku tradiciju.

Kusturica koji danas u Sočiju ima koncert sa svojom grupom No smoking orchestra je izuzetno popularan u Rusiji kao režiser i mnogi ga novinari nazivaju "balkanskim Felinijem". Osim što vole njegove filmove, Kusturicu ovde cene i zbog toga što nikada nije skrivao velike simpatije prema ruskoj kulturi i narodu.Zbog toga je predsednik Putin i odlikovao Kusturicu.

- Za mene je velika čast predlog Sergeja Šojgua da budem glavni režiser Teatra ruske armije. Scena tog teatra ima veliku istoriju i tradiciju. U svetu se, nažalost, sada brzo menjaju vrednosti ali ja ću se potruditi da sačuvam klasične vrednosti - objasnio je Kusturica.

Moskovski novinari najavljuju da bi Kusturica neke scenarije svojih filmova prilagodio za pozorišne predstave. Sa kakvim simpatijama je prihvaćena vest, dokazuje i to što neki novinari već žure da presele Kusturicu iz Srbije u Rusiju.

O Kusturičinim projektima Andrićgradu i Drvengradu u Rusiji se dosta zna jer su tamo boravili mnogi ovdašnji kulturni stvaraoci i novinari koji su o svemu tome pisali sa velikim simpatijama. Međunarodni festival filma i muzike "Kustendorf" moskovski novinari su nazvali muzičkom i filmskom Mekom.

Rusima je posebno drago što Kusturica poznaje rusku klasičnu literaturu i inače kulturu.

Za vreme boravka u Moskvi posle susreta sa Šojguom posetio je glavni hram oružanih snaga u Podmoskovlju u parku Patriot. Ovdašnji novinari koji su pratili Kusturicu kažu da je on bio oduševljen ne samo hramom i muzejskim kompleksom već i činjenicom kako je sve to brzo napravljeno. Uzgred rečeno, hram je napravljen dobrovoljnim prilozima a ne budžetskim sredstvima.

Interesantno je da su se kao kandidati za glavnog režisera Teatra ruske armije spominjali poznata imena: Sergej Bezrukov, zatim Sergej Garmaš, Mihail Poročenkov i drugi. Ali niko nema tu svetsku slavu koju ima Emir Kusturica.

Novinari smatraju da je naš režiser prihvatio predlog zato što veruje svom prijatelju Šojguu kao i zbog toga jer se radi zaista o kultnom teatru. Sada svi očekuju da će upravo Kusturica povratiti interesovanje publike i slavu teatra armije.

Inače, Kusturica će biti treći stranac koji će doći na čelo moskovskih teatara. U čuvenom teatru Vahtangova je glavni režiser Rimas Tuminas, a u Teatru Majakovskog Mindaugas Karauskis.

Foto Tanjug

DANAS MI SE SVIĐA MOJA DRŽAVA

POZNATI ruski pisac Zahar Prilepin napisao je na svom blogu: Ovo je samo po sebi fantazmagorija! Kusturica je, bez obzira na apsurdistički, razigrani, komični sadržaj svojih veoma različitih, ali uvek velikih filmova - duboko konzervativan, tradicionalistički reditelj - odgojen, i to odgojen na ruskoj kulturi. Štaviše, u polovini njegovih najboljih filmova vodi se rat. I ljudi ga prevazilaze. I dobija se:

"Život je čudo". I dobija se: "Na mlečnom putu". Pozdravljam ovu oštroumnu odluku ministra odbrane. Danas mi se veoma sviđa moja država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna