"TESLIN NAROD" NA AMERIČKOM JAVNOM SERVISU PBS: Premijera dokumentarnog ostvarenja Željka Mirkovića

V.C.S.

10. 02. 2022. u 14:00

DUGOMETRAŽNI dokumentarni film "Teslin narod", reditelja Željka Mirkovića, biće emitovan na Američkom javnom servisu PBS Klivlend. U čast Dana državnosti Srbije, film će imati TV premijeru 16. februara, u 19 sati.

ТЕСЛИН НАРОД НА АМЕРИЧКОМ ЈАВНОМ СЕРВИСУ ПБС: Премијера документарног остварења Жељка Мирковића

Medija centar

Kako je najavljeno, film predstavlja putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo, pre više od 200 godina, do danas. Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, gledaoci će upoznati i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce "Apolo" programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge. Čuće se i priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca" , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Ovaj dokumentarni serijal i film rađen je u produkciji "Optimistik filma" i RTS-a, na inicijativu Tesla naučne fondacije iz Filadelfije. Ostvarenje su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i Srpski Narodni Savez (SNF) iz Pitsburga.

Reditelj i producent je Željko Mirković. Narator je naš glumac u SAD Džek Dimić, a scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina i Željko Mirković.

Ovaj dokumentarni film uvršten je u prestižne arhive SAD i sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri