OD DINOSAURUSA NA ALJASCI DO MASAKRA U TALSI: Uzbudljivo putovanje Amerikom na kanalu Nacionalna geografija u februaru

V. N.

06. 02. 2022. u 10:38

FEBRUAR na kanalu Nacionalna geografija vodi nas u nezaboravnu avanturu od juga do krajnjeg severa Amerike - kroz prostor i vreme.

ОД ДИНОСАУРУСА НА АЉАСЦИ ДО МАСАКРА У ТАЛСИ: Узбудљиво путовање Америком на каналу Национална географија у фебруару

Foto Nacionalna geografija

Putovanje započinjemo početkom 20. veka kada je u velikom požaru izazvanom vatrom ljudskog besa i mržnje nestala čitava crnačka četvrt u američkom gradiću Talsa. Na trenutak se vraćamo nekoliko desetina milenijuma u prošlost, u vreme kada je Aljaska bila mnogo prijatnije i toplije mesto za život, a njenom divljinom su umesto medveda gospodarili - dinosaurusi. Za kraj, lokaciju ne menjamo, ali napuštamo praistoriju i selimo se u današnjost. Grupa novopridošlica u, za čoveka, negostoljubivo okruženje sprema se za dolazak polarne zime. Treba obezbediti hranu, ogrev i krov nad glavom. Sve to zabeležiće kamere u dokumentarnom rijalitiju "Aljaska: Nova generacija".

Foto Nacionalna geografija

Od nagrađivane američke rediteljke dokumentarnih filmova Daun O'Porter, u subotu, 5. februara, na kanal Nacionalna geografija od 22.00, stiže dvočasovni dokumentarac "Uzdizanje iz pepela: Talsa i Crveno leto" (2021). Pre jednog veka, 1921. godine, tokom dvodnevnog masakra rulja belaca u gradiću Talsa, u američkoj državi Oklahoma, spalila je okrug Grinvud, poznat kao "crnački Volstrit", ubijajući i terorišući njegove stanovnike. Sada se grad obračunava sa svojom bolnom prošlošcću. Reporterka Vašington posta DeNin Braun u filmu beleži otkriće masovne grobnice u Talsi i istražuje vladavinu rasnog terora i nasilje koje je zahvatilo SAD početkom 20. veka.

Foto Nacionalna geografija

A nekoliko milenijuma ranije... Mada danas to gledaocima deluje nezamislivo, divljinom ledene Aljaske nekada su gospodarili moćni dinosaurusi. Teško je poverovati, ali baš u tom periodu, tokom poslednje etape Mezozoika i početka Kenozoika, ovim prostranstvima vladali su daleko blaža klima i bogat životinjski i prirodni svet. U jednočasovnom dokumentarnom filmu "Potraga za dinosurusima sa Aljaske" čija nas premijera očekuje u utorak, 8. februara, od 22.00, pridružujemo se timu paleontologa koji su se na 35 stepeni Celzijusa ispod nule otisnuli u dvonedeljnu avanturu i potragu za nestalim carstvom dinosaurusa Aljaske. Otkriće dinosaurusa na samom severu Amerike vezuje se za šezdesete godine prošlog veka kada je na obali reke Kolvil pronađen skelet životinje za koju su tadašnji paleontolozi pretpostavili da potiče iz ledenog doba i da ostaci nisu stariji od dva miliona godina. Veliko iznenađenje sačekalo je svetsku nauku kada je dve decenije kasnije utvrđeno da je reč o kostima dinosaurusa starim više od 70 miliona godina. Time je otpočeo lov na dinosauruse Aljaske koju je pre velikog istrebljenja na kraju Krede naseljavalo bar 12 vrsta ovih velikih drevnih životinja.

Foto Nacionalna geografija

Još malo ćemo se zadržati u najsevernijoj američkoj državi. Od producenata dokumentarca "Ostrvo bez zakona", 10. februara stiže prvi deo drugog ciklusa serijala "Aljaska: Nova generacija" (emitovaće se četvrtkom u 22.00). Prvih 10 od ukupno 14 epizoda vraća nas na nemilosrdni sever planete gde opstanak zavisi samo od dobre volje majke prirode. Najodvažniji, upravo u ovakvom načinu života, pronašli su spas od svakodnevnih pritisaka koje donosi savremeno društvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović