PREDEO BAČA ZA UNESKO: Srbija predala nominaciju lokaliteta za upis na listu svetske baštine

A. P.

29. 01. 2022. u 12:36

SRBIJA je juče Centru za svetsko nasleđe Uneska u Parizu predala nominacioni dosije "Kulturni predeo Bača" za upis na Uneskovu listu svetske baštine.

ПРЕДЕО БАЧА ЗА УНЕСКО: Србија предала номинацију локалитета за упис на листу светске баштине

Tvrđava Bač, Foto I. Marinković

- Predajom dosijea zvanično je započeta procedura nominacije "Kulturnog predela Bača", što je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo, kao i da naša zemlja nije realizovala samostalnu nominaciju od 2007. godine - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

- Na ovaj način Bač će biti prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava. Na ovom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa. Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina. U našoj eri ovaj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)