MISTERIJE I VLAŠKA MAGIJA PRED EVROPOM: Nemanja Ćipranić i Strahinja Madžarević o odabiru "Crne svadbe" u program Berlinala

J. BANjANIN

29. 01. 2022. u 11:12

OKULTNI psihološki triler "Crna svadba" jedna je od 17 serija iz celog sveta koje će se naći u programu Berlinale Series Market Selects na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

МИСТЕРИЈЕ И ВЛАШКА МАГИЈА ПРЕД ЕВРОПОМ: Немања Ћипранић и Страхиња Маџаревић о одабиру Црне свадбе у програм Берлинала

Foto IMDb

U selekciju su ušle i serije iz Brazila, Južne Afrike, Izraela, Belgije, Portugala, Velike Britanije, Nemačke, Švedske, Danske, Francuske, kao i "Identifikacija" iz Rusije i "Šutnja" u hrvatsko-ukrajinskoj koprodukciji.

Program Berlinale Series Market Selects održava se tek drugi put, i osim što će predstaviti međunarodne producentske kuće, povezaće distributere i autore serija, i ponuditi projekcije odabranih TV ostvarenja. Prva epizoda "Crne svadbe" moći će da se gleda preko platforme European Film Market od februara ove godine.

Scenarista i autor "Crne svadbe", Strahinja Madžarević, kaže za "TV novosti" kako je izuzetan uspeh za Srbiju što je serija odabrana kao jedna od tri iz istočne Evrope.

- Serija će biti predstavljena svim relevantnim ljudima koji se bave televizijskim programom. Možda će čak biti plasirana u nekim zemljama Zapadne Evrope i šire, jer je to izuzetno značajan svetski market, zapravo najznačajniji festival za serije. Pošto nikad ranije srpska serija nije bila deo toga, sve je novo i videćemo šta će biti.

Nemanja Ćipranić i Strahinja Madžarević, Foto Nenad Živanović

Nemanja Ćipranić, reditelj i autor serije, takođe ističe da je veliki uspeh što se "Crna svadba" našla među serijama iz kinematografija koje su na zavidnom nivou.

- To pokazuje da se i naša produkcija iz godine u godinu podiže i kvalitetom i obimom.

Poslednjih nekoliko godina, srpski filmovi i serije približavaju se velikim produkcijama, što u inostranstvu prepoznaju selektori festivala. Program posvećen serijama nije novina samo za nas, nego je i Berlinu ovo tek druga godina kako su serije selektovane i uvrštene u program. Smatram da je dobro otvoriti vrata i za druge naše projekte koji će se stvarati u budućnosti. Ovo je dobrobit za celokupnu srpsku kinematografiju. Naša je velika želja i nada da će biti dogovorena svetska ili nacionalna distribucija "Crne svadbe" i da će serija dobro proći, ali to se ne može garantovati - kaže Nemanja Ćipranić za naš list.

Čuveni "Varajeti" piše da izbor serija u posebnom programu Berlinala pokazuje kako "neke od najintrigantnijih vrhunskih evropskih drama sada nastaju na obodima kontinenta - u istočnoj Evropi ili Portugalu, gde se vodeće lokalne kuće, kao što su "Fajerflaj", "Drugi plan" i SPi, bore da na svojim teritorijama pokrenu produkciju serija svetskog kvaliteta".

U produkciji desetodelne "Crne svadbe" učestvovali su "Fajerflaj" i "Telekom Srbija". Strahinja Madžarević naglašava da je serija zbog emitovanja na kanalima Superstar TV i RTS u udarnim terminima, i zbog same priče, napravila odjek koji autori ipak nisu očekivali.

Priča počinje u malom mestu u istočnoj Srbiji, u kome Mitar Stojić (Slavko Štimac), inače miran i blag čovek, iznenada brutalno ubija dvanaestoro komšija. Želeći da rasvetle motive zločina, pripadnik bezbednosne agencije Petar Ćirić (Uliks Fehmiju) i inspektori Bane Tomić (Nikola Kojo) i Igor Blagojević (Nebojša Milovanović) pozivaju Natašu Janković (Jelena Đokić), renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije nešto drugo. Time će samo otključati misteriju i uplesti se u drevni sukob dobra i zla, koji vekovima besni.

- Uspeli smo donekle da spojimo svetske trendove i osvežen žanrovski jezik i ispričamo jednu vrlo lokalnu priču koja je egzotična čak i za ljude u našoj zemlji, a kamoli u inostranstvu. Niko se kod nas na taj način nije bavio temama vlaške magije i običaja. Mislim da je taj spoj internacionalnog i lokalnog veliki plus "Crne svadbe" koji su gledaoci prepoznali. Vlaška magija je u poetici cele naše serije bila važna jer je na prvu loptu strašna, a zapravo je problem mnogo dublji i veći. Naziv crna svadba jeste oslonjen na istoimeni obred koji smo prikazali, ali je istovremeno i metafora za venčanje sa đavolom, odnosno prodaju duše đavolu - objašnjava reditelj Nemanja Ćipranić.

Uliks Fehmiju , Foto IMDb

Drugi deo serije, dodaje Ćipranić, otišao je u srž borbe dobrih i zlih sila, što se ne može razrešiti u jednoj sezoni. Zato autorski dvojac vredno piše zaplet novih deset epizoda.

- Citiraću Njegoša: "Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može". U drugoj sezoni se sukob dobra i zla nastavlja tamo gde smo stali. Otkrićemo neke detalje i do kraja razjasniti odnose iz prve sezone. Petrova priča biće veoma zanimljiva i objasniće dosta toga, jer se vraćamo u njegovu prošlost. Tu je i drugi slučaj koji se uporedo dešava - otkriva nam Nemanja Ćipranić.

Baš kao što nas je prva sezona na trenutke vraćala u 1976, tako će u nastavku radnja delom biti smeštena u prošlost, ali ovog puta u 2002. Za kraj, scenarista Madžarević objašnjava da bi, ako sve bude bilo po planu, snimanje druge sezone trebalo da počne ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna