BAČ - PREDEO OD SVETSKOG ZNAČAJA: Vlada Srbije podržala nominaciju podunavske opštine-muzeja za upis na Uneskovu listu

Z. Rajić

19. 01. 2022. u 10:09

VLADA Srbije prihvatila je Dokument "Nominacioni predeo Bača" i tako podržala nominaciju tog lokaliteta za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

БАЧ - ПРЕДЕО ОД СВЕТСКОГ ЗНАЧАЈА: Влада Србије подржала номинацију подунавске општине-музеја за упис на Унескову листу

Foto Milenko Lazić

Reč je o arheološkom, istorijskom i prirodnom bogatstvu koje je podunavsku opštinu Bač pretvorilo u otvoreni "difuzni muzej" sa četiri punkta - srednjovekovnom tvrđavom iz 14. veka, najstarijom u Vojvodini, Franjevačkim samostanom iz 12. veka, pravoslavnim manastirom Bođani iz 15. i turskim kupatilom iz 16. veka.

- Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru, koji se prostire na južnom obodu Panonske nizije i prirodno je omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava, traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina. U našoj eri ovaj predeo je bio važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija, koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale - predočeno je iz Ministarstva kulture.

Naglašeno je kako je upis Bača na Uneskovu listu od izuzetnog značaja za našu zemlju, posebno imajući u vidu da prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra - kulturni predeo. Bač je kao predstavnika Srbije za Uneskovu listu kandidovalo Ministarstvo kulture, a na nominaciji su partnerski angažovani Republički i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Franjevački samostan, Foto Muzejska jedinica Bač

Dr Slavica Vujović, arhitekta-konzervator u Pokrajinskom zavodu, autor je projekta "Vekovi Bača", kojem je 2018. godine pripala nagrada EU "Evropa Nostra" za kulturno nasleđe, kao i Gran-pri za konzervaciju i restauraciju tvrđave u Baču.

- Ovim priznanjima prepoznat je pokušaj da se teritorija razume kao poseban kulturni predeo, a u slučaju Bača to je i priča o osam milenijuma ljudskog prisustva u sadejstvu sa močvarnim ravničarskim terenom i Dunavom, glavnom "ulicom" Evrope - rekla je dr Vujović.

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej Vojvodine su 2018. potpisali sporazum o saradnji sa Centrom za kulturno nasleđe Republike Kine, kako bi pomogli pri izradi Nominacionog dosijea za upis kulturnog predela opštine Bač na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Manastir Bođani, Foto Muzejska jedinica Bač

Prošle godine je održano 44. prošireno zasedanje Komiteta za svetsku baštinu, koje je organizovao Unesko u saradnji sa Kinom, zemljom domaćinom, u gradu Fudžou. Tim povodom objavljena je revija "Svetsko nasleđe" br. 99 na engleskom, francuskom, španskom i kineskom jeziku, u kojoj se našao i tekst pod nazivom "Kulturni predeo Bača - svedok, čuvar i nosilac dobrog života".

UNIVERZALNA VREDNOST

- KADA nominacioni proces bude uspešno završen, "Kulturni predeo Bača" će biti prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine - ukazalo je Ministarstvo kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma