PUT OD HAOSA DO KOSMOSA: Multimedijalna izložba Jovovića i Petrovića u Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture

S. BAJIĆ

17. 01. 2022. u 10:22

VREME i vaseljena", jedinstvena u svetu, multimedijalna izložba umetnika dr Dušana Jovovića i profesora dr Aleksandra Petrovića, predavača na Filozofskom fakultetu u Beogradu, otvorena u "Studiju M", kao sastavni deo Evropske prestonice kulture, titule koju Novi Sad nosi ove godine, biće dostupna posetiocima do kraja 2022. Jer, kako za "Novosti" potvrđuje Jovović, reč je o izložbi kojoj se dolazi i vraća, da se živi.

ПУТ ОД ХАОСА ДО КОСМОСА: Мултимедијална изложба Јововића и Петровића у Новом Саду, европској престоници културе

Dušan Jovović i ministarka Maja Gojković / Foto S. Bajić

- Inspirisana je vremenom i čovekom, a profesor Petrović i ja smo na njoj radili dve godine - kaže Jovović. - Napravili smo, praktično, objekat u objektu, načinjen tako da primi izložbu u kojoj posmatrač, s obzirom na to da je suština kružno kretanje, zaokruži gledanje čitave postavke. Sadrži 12 celina, 12 meseci na tri nivoa i predstavlja umetničko-filozofski manifest vremena. Profesor Petrović i ja smo imali divnu, plodonosnu saradnju.

Izložba "Vreme i vaseljena", zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, i uokvirena pričom o velikanu svetske nauke, Milutinu Milankoviću, bavi se pojmom vremena kroz vekove, kao i međusobnim odnosom čoveka, vremena i nauke. Kao tematsku okosnicu postavke autori su iskoristili lik i delo proslavljenog naučnika koji se kao akademik i profesor Univerziteta ostvario u nizu naučnih disciplina.

Jovović naglašava da je proces nastanka izložbe podrazumevao i hardverske nacrte i softverska rešenja i da sebe doživljava kao pripovedača, hroničara onog nevidljivog, koji se ne plaši da zaviri u različite svetove, upravo one koji čine ljudsku dušu.

- Zato se i trudim da što više vremena provodim u prostoru koji menjam, a na ovoj izložbi sam, kako kaže veliki Milutin Milanković, razmišljao i sanjao. Svakako, koristio sam i delove koje je Milanković postavio u vremenu, kao što je kružno kretanje interakcija iz njegove teorije. U čitavom poduhvatu tragali smo za načinom da predstavimo nepredstavljivo, večnost i beskraj. Vreme ne postoji bez poretka, a mi smo naš upravo ovde postavili.

Kretanjem kroz simbole i znakove, posetioci, kako Jovović potvrđuje, ne kriju emocije, ulaze u salu sa srcem, a neki od njih su se i rasplakali.

- Jedinstvena je u svetu, jer nigde na ovaj način se nije pričalo o vremenu. Kolege iz inostranstva su već posećivali sajt. Tu je bitan sadržaj bez teksta i ne može da se svede jednom porukom. Prostor je građen posebno kao deo umetničkog koncepta, zvuk digitalni i kompozicija koja je nosilac elementa sa slikom i senkom, pa pojanje dečanskih monaha, tu je i veliki Sava Šumanović kao oličenje svetlosti, jer je nosio u sebi ogromnu svetlost - ističe Jovović.

TIMOVI STRUČNjAKA

U IZLOŽBI je učestvovalo više od 50 ljudi, od majstora, električara do elektro-inženjera, čitavi timovi stručnjaka, montažeri, vajari, programeri...

- Reći ću samo da je tu ogromna količina kablova i da se radilo danonoćno. Svakako, zastupljeni su animacija, crteži, vajarski radovi, mapirana trodimenzionalna slika, hologram, mehanička tela, digitalni zvuk, kompozicija, ali ne kao efekti, već kao suština, tako da je to istinski interaktivna multimedijalna izložba - kaže Jovović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024