OBELEŽENI DUHOM KARLOVACA: Nagrada "Dejan Medaković" svečano uručena dr Žarku Dimiću

Z. GRUMIĆ

10. 01. 2022. u 22:58

SEDMICA u kojoj će Novi Sad i zvanično postati Evropska prestonica kulture počela je svečanošću u Gradskoj kući na kojoj je dr Žarku Dimiću uručena prestižna književna nagrada "Dejan Medaković" dodeljena za knjigu "Karlovačka gimnazija", raskošno opremljenu monografiju u izdanju "Data statusa".

ОБЕЛЕЖЕНИ ДУХОМ КАРЛОВАЦА: Награда Дејан Медаковић свечано уручена др Жарку Димићу

Foto Pres služba Grada

Napominjući da je odluka o nagradi, koju je Izdavačka kuća "Prometej" ustanovila 2008. u čast akademika Dejana Medakovića, za minulu godinu doneta jednoglasno, u konkurenciji deset autora i njihovih dela, predsednik žirija Boško Suvajdžić je istakao da je nagrađena knjiga dostojna priznanja koje nosi ime velikog srpskog erudite koji je, kako je podsetio, bio jedan od čuvenih đaka Karlovačke gimnazije.

- Monografija "Karlovačka gimnazija" predstavlja reprezentativan i raskošni etalon istorijskih činjenica, okupljenih pod svodom najstarije srpske gimnazije. To je spomenica kojom se obeležava 230 godina od njenog osnivanja, istorijska studija koja daje presek epoha i događaja od 18. do 21. veka - naveo je Suvajdžić i dodao da je to delo i svojevrstan popis duhovne elite, od karlovačkog mitropolita Stevana Stratimirovića pa sve do danas.

Pre nego što je, zajedno sa akademikovim sinom Pavlom Medakovićem i direktorom "Prometeja" Zoranom Kolundžijom, laureatu uručio nagradu, gradonačelnik Miloš Vučević je istakao i aktuelnost tog svečanog čina.

- Dodelom nagrade "Dejan Medaković" simbolično i svečano počinje ova prva radna nedelja nakon Božića. A to je i nedelja posebno značajna za Novi Sad jer će naš grad u toku ove sedmice zvanično postati Evropska prestonica kulture.

Foto Pres služba Grada

Vučević je podsetio i na vezu akademika Medakovića sa Novim Sadom istakavši da je porodica iz koje potiče dala mnoge ugledne građane, među kojima je i njegov čukundeda Jovan Kamber, koji je bio novosadski gradonačelnik.

Zahvalivši na prestižnom priznanju, dugogodišnji direktor karlovačkog Arhiva SANU, takođe jedan od učenika Karlovačke gimnazije i čuveni hroničar Sremskih Karlovaca dr Žarko Dimić je naglasio da mu dobijena nagrada čini posebnu čast i zadovoljstvo jer je Dejan Medaković jedan od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. i početka 21. veka.

- Nagrada "Dejan Medaković" za mene je kao da sam primio Nobelovu nagradu. Dobiti priznanje koje nosi njegovo ime jeste sigurno retka čast i privilegija posebno zato što sam akademika Medakovića poznavao i sa njim sarađivao - rekao je Dimić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024