POGLED ISKOSA: Najbolje izložbe u 2021. godini

Dejan Đorić

04. 01. 2022. u 17:24

Uprkos koroni prošla godina je u likovnim dešavanjima bila veoma bogata. Više izložbi bi moglo da nosi epitet najvrednijih, pa je ovo rangiranje uslovno.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Најбоље изложбе у 2021. години

Mira Brtka, Bez naziva, 1967.

1. Mira Brtka, Muzej Grada Beograda

2. Vlaho Bukovac, Galerija SANU

3. Bijenale fantastične umetnosti, Kolarčeva zadužbina

4. Dragoslav Živković, Galerija RTS

5. Godišnji program Galerija "Lucida", Beograd

Najviše se izdvojila ona Mire Brtke po izvanrednom odzivu publike i medija, ali još više po svom istraživačkom karakteru. Prvi put je evropski značajna umetnica, sa uspešnim delovanjem u Italiji, ovde otkrivena kao nezaobilazna. Ranije na nju nije dovoljno obraćana pažnja, a sada je umesto uobičajenog kataloga objavljena dvojezična monografija. Ceo projekat je uzor kako treba važnu pojavu uvesti u našu kulturu, a obavili su ga privatni galeristi Miroslav Rodić i Ivan Mitić. Dok Grad i Republika nisu hteli da pomognu, Muzej savremene umetnosti organizuje izložbe modnim kreatorima, a ULUS tone u bezdane efemerne pseudoavangarde, privatni sektor preuzima inicijativu.

Još veću pažnju publike, sa kvalitetnim katalogom i sjajnom postavkom (crveno obojeni zidovi i teške zavese u istoj boji), privukla je velika retrospektiva slika srpskog akademika, hrvatskog slikara Vlaha Bukovca. Događaj je sam po sebi likovno ekskluzivan, ali su neke slike odranije poznate publici. Galerija SANU je tako i dalje među najvažnijim za srpsku kulturu i nauku.

Ne manju pažnju publike u ukupno četiri galerijska prostora u Beogradu, Novom Sadu i Valjevu privuklo je Prvo Bijenale fantastične umetnosti. Podvig organizacije tim je veći što iza nje nisu iskusni galeristi, već samo jedan čovek - kolekcionar Mića Mihajović i njegova Fondacija Feniks. Njegova velika ljubav i poštovanje prema umetnosti omogućili su profesionalno davanje Gran-prija, nagrada za mladog i starijeg umetnika, otkupnih i reklamu na internetu.

Na četvrtom mestu značajnih izložbi je jedna manje medijski zapažena ali sjajna po prikazanom materijalu. Slikar i crtač Dragoslav Živković iz Knjaževca je nalik Van Gogu - veliki umetik koji živi izvan centra kao usamljeni posvećenik u visoku umetnost. Decenijama nije bila priređena u Beogradu neka njegova izložba, a sada smo videli i manju retrospektivu, praćenu i izvanrednom monografijom o njegovom stvaralaštvu. Živković nije jedan od najvećih živih srpskih slikara po obimu i raznovrsnosti ostvarenih dela, njegov opus je mali, izveden na kamernim formatima, međutim, ima najviše od čisto likovne vrednosti, na koju se sve više zaboravlja. Umesto grandioznosti on je ušao u tajne gracioznosti.

Listu najboljih likovnih zbivanja u 2021. upotpunjuje jedna galerija - "Lucida" sa svojim godišnjim programom. Smeštena u samom centru Beograda, sa odličnim katalozima, koncepcijski otvorena samo za slikarstvo, "Lucida" je jedno od uporišta srpske figurativne umetnosti, centralna pre svega za mlade stvaraoce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović