"LUČA" SIJA U STRIPU: Nada da će reči mudraca sa Cetinja dopreti do mnogo šireg kruga čitalaca

M. Mirković

28. 12. 2021. u 12:00

ZA sve ljubitelje devete umetnosti i poezije neprevaziđenog pesnika Njegoša, nepunu godinu posle "Gorskog vijenca" u stripu, urednici i izdavači iz kuće "Forma B" objavili su novo stripovano delo pustinjaka cetinjskog.

ЛУЧА СИЈА У СТРИПУ: Нада да ће речи мудраца са Цетиња допрети до много ширег круга читалаца

Foto VN

Za pretakanje u strip velikog dela, "Luča mikrokozma", ovako brzo nakon velikog uspeha koji je polučio "Gorski vijenac", najveći je "krivac" sam autor - velikan duhovnog stripa Geza Šetet, slikar iz Tavakuta.

- Geza je iz biblioteke, ne bi li se podsetio velikog dela, uzeo izdanje u kome se uz "Gorski vijenac", među istim koricama našla i "Luča mikrokozma" - priča Ilija Mirović, jedan od izdavača i urednika, uz Predraga Roćenovića i Radojicu Todorova. - Pročitao je oba i rekao, "Meni je "Luča" čak i bolja. Nacrtaću "Gorski vijenac", ali i "Luču", a vi mi je samo objavite, molim vas". I zaista ih je završio praktično uporedo.

Crtajući delo u kome je, kako kažu, Vladika Rade možda dao najviše sebe, a ipak su ga, zbog dubine filozofsko-teološke misli, zaista iščitali samo odabrani, autor je bio posebno inspirisan. Svi učesnici u ovom poduhvatu nadaju se da će, u ovom izdanju, ponovo sa naslovnicom maestra Željka Paheka, "Luča" dopreti do mnogo šireg kruga čitalaca i poštovalaca reči mudraca sa Cetinja.

Filozofsko - religijski spev iz koga izranja Njegoševa velika sklonost ka mistici, naravno, nije doživeo ni izbliza jednaku popularnost u narodu kao "Vijenac" i "Šćepan Mali", pa ipak su se neizmernim dubinama vladikine misli bavile i bave mnoge umne glave, od nastanka 1845. pa do danas. Posve je drugačiji bio izazov i za crtača, svakako, ilustrovati nešto do te mere duboko filozofsko i mistično.

- Opisujući borbu dobra i zla, svevišnjeg i Sotone, Njegoš na momente deluje poput scenariste nekog od modernih filmova. Njegovo viđenje pakla i raja i svega što se u toj borbi dešava, očigledno je rezultat i piščeve velike erudicije i poznavanja naučnih dostignuća doba u kome je živeo - navode urednici, govoreći o dubini dela i misli vladike koji je, iz mnogo razloga znalcima i tumačima mahom jasnih, upravo ovaj spev posvetio svom učitelju, gospodinu Simi Milutinoviću Sarajliji.

U međuvremenu je Šetet, čija se davnašnja ideja poklapa sa misijom izdavača, o pretakanju velikih književnih dela u strip, ne bi li se približila mladim čitaocima, ilustrovao tj. "stripovao" i Nušićeve "Hajduke".

A nedavno je ovaj umetnik posetio Cetinje, ne bi li upio što više detalja za sledeću ilustraciju Njegoša - dela "Lažni car Šćepan Mali", u istom timu koji pobeđuje, a koji će tako zaokružiti triling najčuvenijih Njegoševih dela u formi stripa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri