PREMINUO ALEKSANDAR JOVANOVIĆ: Odlazak znamenitog istoričara, tumača i profesora književnosti

A.P.

24. 12. 2021. u 13:02

POSLE kraće i teške bolesti, jutros je u Beogradu, u 73. godini, preminuo književni kritičar, istoričar i teoretičar, profesor Aleksandar Jovanović.

ПРЕМИНУО АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ: Одлазак знаменитог историчара, тумача и професора књижевности

Z. Jovanović

Rođen je 1949. godine u Ratarima, kod Smederevske Palanke. Diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (1993), na Odseku za srpsku književnost. Bio je dugogodišnji profesor, a od 2003. do 2012. i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu, kao i predsednik i član Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije (2005-2011). Književnu kritiku, naučne i stručne radove objavljivao je od 1972. godine.

Osim o srpskoj književnosti XX veka, objavio je veći broj radova o nastavi književnosti i o aktuelnim pitanjima srpskog obrazovanja. Autor je studija "Kako predavati književnost - teorijske osnove nastave", "Oblaci u duši: pesništvo Dušana Vasiljeva", "Pesnici i preci", "Poezija srpskog neosimbolizma", "O svetlosti starijoj od nesreće: eseji o srpskoj poeziji i kulturi". Koautor je "Antologije srpske rodoljubive poezije" (2002) i sastavljač "Antologije srpske poezije o Prvom svetskom ratu" (2018).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (3)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Žestok ruski napad, pogođen aerodrom - Krstareće rakete padale po vazduhoplovnoj bazi (FOTO/VIDEO)