KUĆA ZNANJA I SVETLO DUŠE NARODA: Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava važan jubilej

V. N.

19. 11. 2021. u 14:11

NAVRŠILO se punih 180 godina od dana kada je knez Mihailo Obrenović stavio svoj potpis na uredbu kojom je udahnut život Društvu srpske slovesnosti, preteči nacionalne kuće znanja - Srpske akademije nauka i umetnosti.

КУЋА ЗНАЊА И СВЕТЛО ДУШЕ НАРОДА: Српска академија наука и уметности обележава важан јубилеј

Foto Dragan Milovanović

Time je upaljena baklja patriotizma, opšte dobrobiti i najvišeg naučnog i umetničkog rada, koja i danas, iako u drugačijim okolnostima, istim sjajem osvetljava dušu srpskog naroda.

Malo je ustanova u Srbiji koje mogu da se pohvale ovako dugim trajanjem. Istorija SANU svedoči o istinskoj težnji malog, tek oslobođenog naroda, da razvija sopstvenu kulturu i prosvetu, ali i da se što pre priključi porodici najrazvijenijih evropskih država. O snazi ove vizije svedoči činjenica da je svega deceniju od Hatišerifa kojim je mala Srbija posle vekova osmanlijske tame prvi put stekla unutrašnju autonomiju, rođena institucija zacrtanih visokih naučnih dometa.

Na temelju Društva srpske slovesnosti počela je izgradnja impresivnog zdanja naučnog i duhovnog razvoja srpske države i društva. Bio je to težak put, koji je vijugao između težnje za ostvarenjem najviših rezultata, ali i političkih zapleta, gotovo uvek nedovoljnih finanasija, ideoloških zabluda i istorijskih izazova.

Foto Novosti

Današnja SANU s punim pravom baštini gotovo dva veka kontinuiranog rada najučenijih ljudi koje je iznedrio srpski narod. Kao naučna i umetnička institucija najvišeg nivoa, sa podjednakim entuzijazmom svojih članova, nastoji da unosi svetlo naučne istine u sve segmente svoje delatnosti i tako unapređuje društvo i državu i trasira njihov budući put.

Današnja akademija obeležavajući važan jubilej, kako ističe njeno rukovodstvo, koristi dugu tradiciju u osluškivanju vremena i potreba sredine iz koje je potekla, koristeći šansu svoje dugotrajnosti.

"SANU zahteva odnos koji poštuje njene ustaljene i ustanovljene mehanizme, građene na iskustvu, mudrosti i greškama prethodnika, ali i odnos koji će joj omogućiti da uoči i prepozna prelomne trenutke u tokovima vremena i prekidima ili ubrzanjima istorijskih i društvenih zbivanja", objašnjavaju u Akademiji specifičnost njene društvene misije.

Prateći ideju svojih osnivača, koju su 1841. formulisali Jovan Sterija Popović i Atanasije Nikolić, SANU je danas krov celokupnog naučnog i umetničkog rada naše zemlje.

Institucija, koja se ne bez razloga u javnosti doživljava kao "društvo besmrtnika" nastavlja svoj put sabiranja nacionalnog znanja i podsticanja naučne misli i umetničkog delovanja. Na ovom prvorazrednom poslu, iskustvo dugo 180 godina dragoceni je i nezaobilazni saveznik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)