SIMBOL DUHOVNOG BRATSTVA: Bista Aleksandra Nevskog otkrivena u porti njemu posvećene crkve u Beogradu

Š. Marović

19. 11. 2021. u 11:15

BISTA ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja Aleksandra Nevskog, otkrivena je i osveštana juče u porti hrama koji mu je posvećen na Dorćolu u Beogradu.

СИМБОЛ ДУХОВНОГ БРАТСТВА: Биста Александра Невског откривена у порти њему посвећене цркве у Београду

Foto Beoinfo

Bronzana statua poklon je Sankt Peterburga, a identična je onoj u lavri ovog sveca u gradu na Nevi postavljenoj u septembru, povodom obeležavanja 800 godina od njegovog rođenja.

Spomenik sa postamentom od granita visok tri i po metra, i težak četiri i po tone, ukrašavaju reči Aleksandra Nevskog: "Bog nije u snazi, nego u istini". Bistu je osveštao patrijarh srpski Porfirije.

- Kralj Aleksandar, kao i njegov otac, a pre toga i svi Srbi videli su u Aleksandru Nevskom ono što je bio Sveti Sava: princ, vojskovođa, diplomata i vladar koji život završava kao monah. Pokazao je time da mi pravoslavni narodi ne razdvajamo ono što su državno i društveno uređenje i poredak od onoga što je duhovni poredak - kazao je u besedi patrijarh Porfirije.

Zahvaljujući se gradonačelniku Zoranu Radojičiću, na inicijativi da bista velikog ruskog kneza bude i u Beogradu, kao i rukovodstvu Srbije na odnosu koji ima prema Rusiji, gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov je rekao:

- Danas je istorijski dan za nas pravoslavce. Ova bista je simbol prijateljstva i duhovnog bratstva između naša dva naroda. Mi poštujemo i Svetog Savu, jer je i on kao i Sveti knez Nevski u teško vreme sačuvao našu veru pravoslavnu i našu kulturu.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da je svaki susret sa Rusima praznik za naš narod i da bratske odnose treba čuvati:

- Nas vežu značajni događaji kojima se Srbi uvek ponose. I sada kad otkrivamo bistu Svetog Alkesandra Nevskog dodatno potvruđujemo naše neraskidive veze, prijateljstvo i bratsvo.

Predstavnici SPC, RPC i Beograda, Foto Tanjug

Svečanosti i liturgiji koja je prethodila u crkvi Aleksandra Nevskog, prisustvovali su i vladika Nazarije - episkop kronštatski, ministar Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i mnogobrojni građani.

Aleksandar Nevski je Rusima branitelj vere i otadžbine. U vreme iskušenja i napada na Ruse ostvario je blistave pobede, poput one nad Šveđanima, 1240, na obalama Neve, kada je nazvan Nevski. Upokojio se 1263. Sahranjen je u manastiru Presvete Bogorodice u Vladimiru, a po naređenju Petra Velikog, njegove mošti su prenete u Sankt Peterburg.

SPASAO RUSKU, PRAVOSLAVNU DUŠU

NEVSKI je sklopio mir sa Zlatnom hordom da bi mogao da uđe u borbu sa krstašima i zaštiti pravoslavlje. Vodio se idejom: ako Rusiju osvoje Mongoli, zadovoljiće se uzimanjem zlata, dok su ciljevi krstaša osvajanje i nametanje svoje vere. U čuvenoj Ledenoj bici, 1242, razbio je rimokatoličke tevtonce-krstaše. Rusi veruju da su tada sačuvali svoju pravoslavnu dušu. Zato je 2008. proglašen za najznačajniju ličnost ruske istorije, a koliko ga Rusi poštuju pokazuje i Orden Aleksandra Nevskog koji je jedini opstao i u vreme carske Rusije, i u SSSR i danas u Ruskoj Federaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024