ŠTITIMO KORENE: Emir Kusturica darovao deset svojih filmova Kinoteci Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2021. u 22:47

PROSLAVLjENI srpski i svetski reditelj Emir Kusturica, u prisustvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, poklonio je na Palama Kinoteci Republike Srpske deset svojih digitalizovanih filmova, što će ujedno biti i najveća zbirka filmova jednog domaćeg autora u Kinoteci.

ШТИТИМО КОРЕНЕ: Emир Кустурица даровао десет својих филмова Кинотеци Српске

Foto SRNA

Kusturica je naglasio svoju pripadnost srpskoj kulturi i korenima, koji takođe vuku u duboke šezdesete i sedamdesete godine, kada je nastajala prava "crnotalasna" kinematografija.

- Toj kinematografiji sam tada pripadao duhovno, onda školujući se sve više i formalno. Ovih 10 digitalizovanih filmova imaju ono praktično što je neophodno da se ne bi zaboravila prošlost - izjavio je Kusturica.

Ta prošlost, po njegovim rečima, vezana je za Jugoslaviju koja ne bi bila moguća da nije bilo Prvog srpskog ustanka i da nije bilo proboja Solunskog fronta, tako da niko na ovim prostorima ne bi govorio jezikom kojim govori, nego bi svi govorili nemački ili druge jezike.

- Na vrlo građanski način želim da se zahvalim srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku što se bori za našu kulturu i što ne da da nam iščupaju korene. Mislim da su ovih 10 filmova deo tog korenja i da se za njega treba što čvršće držati - poručio je Kusturica.

Direktor Kinoteke RS, Snježan Lalović, rekao je da Kusturici duguju veliku zahvalnost. Na sastanku su, dodao je, razgovarali o tome da realizuju i retrospektivu Kusturičinih filmova, uz njegovo učešće.

- Sve to bi trebalo biti na tim novim uređajima koji treba da stignu u Kinoteku. Na taj način dajemo doprinos našem identitetu koji gajimo kroz programe, a želimo i da obradujemo publiku, ne samo na Palama, nego i u drugim sredinama - ističe Lalović.

BAŠTINA

U sali Kulturnog centra prikazani su delovi filmova, koje je Kinoteci poklonio proslavljeni reditelj. Inače, Kinoteka baštini sve ono što je stvaralo filmsko preduzeće "Srna film" od osnivanja 1992. godine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a