NA SAJMU KNJIGA U FRANKFURTU POČASNI GOST I KIM TUI: Novi roman vijetnamske spisateljice "Em" objavio "Klio"

D. B. M.

25. 10. 2021. u 13:32

SRCA čitalaca i književne kritike Kim Tui je osvojila već svojim prvim romanom "Ru", prevedenim na čak 29 jezika. Autorka koja se u detinjstvu, bežeći sa porodicom od represivnog komunističkog režima, najposle nastanila u Kanadi, danas ima čast da bude deo delegacije pisaca koja ovu zemlju predstavlja na sajmu knjiga u Frankfurtu.

НА САЈМУ КЊИГА У ФРАНКФУРТУ ПОЧАСНИ ГОСТ И КИМ ТУИ: Нови роман вијетнамске списатељице Ем објавио Клио

FOTO: Promo

Dela ove autorke dobila su niz prestižnih priznanja i nagrada. Među njima se osobito izdvajaju Velika nagrada RTL za književnost i "Guvernerova" nagrada, najveće kanadsko književno priznanje. U ovom trenutku roman "Em" nominovan je za literarnu nagradu "Giler", kao i Gran-pri grada Montreala za književnost.

"Em" je šokantan roman, dirljiv, ponekad vrlo težak za čitanje, govori o paklu rata, ali i nadi. Autorka ponovo preispituje Vijetnamski rat - tamo se naziva "Američki rat". Kroz ovu priču ona opisuje strahote pretrpljene u svojoj domovini, pokazujući važnost ljudskosti i niti koje nas sve spajaju. U ovom romanu na potresan i autentičan način povezuje Aziju i Ameriku. Knjigu je nedavno kod nas objavio "Klio", a prevodilac je Ljiljana Mirković.

Kim Tui rođena je 1968. u Sajgonu, a od svoje desete godine živi u Kanadi. Rodni Vijetnam napustila je sa roditeljima i dva brata bežeći od represivnog komunističkog režima. Njihova nemoguća avantura počela je bekstvom ribarskim brodićem, nastavila se mučnim boravkom u maležanskom kampu za izbeglice, da bi se konačno završila u Kvebeku, gde je njena porodica naučila kako da se prilagodi potpuno različitom načinu života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)