SEDAM PREDSTAVA U TRCI: Poznat repertoar Jugoslovenskog pozorišnog festivala

N. J.

10. 10. 2021. u 23:37

POD sloganom "Pričaj mi o nežnosti" u Užicu će od 1. do 7. novembra biti održan Jugoslovenski pozorišni festival, a selektori su odabrali sedam ostvarenja iz četiri bivše jugoslovenske republike: iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

СЕДАМ ПРЕДСТАВА У ТРЦИ: Познат репертоар Југословенског позоришног фестивала

Selektor Bojan Munjin / Foto N. J.

- U predstavama koje smo odabrali tražili smo bar jedno zrnce nežnosti, odsjaj tog blagog osećanja, koji ljude vraća bliskosti i udaljava ih od razvalina stvarnosti - naglasio je Bojan Munjin, selektor festivala - Trebalo bi da pričamo o nežnosti uvek i svuda. I među svojima i u društvu, na robiji. Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme.

Festival će otvoriti predstava "Sedam strahova" prema tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Uslediće izvođenje "Pučine" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prema komadu Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Zatim će publika biti u prilici da vidi predstavu "Znaš ti ko sam ja", Hrvatskog narodog kazališta Zagreb, reč je o autorskom projektu reditelja Ivana Penovića.

Odabrane su još i predstave "Đokonda" Crnogorskog narodnog pozorišta (prema komadu Viktora Lodata u režiji Dušanke Belade), "64" Ateljea 212 (prema komadu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović), "Strah - jedna topla ljudska priča" Narodnog pozorišta iz Pirota (autorski projekat Igora Vuka Torbice).

Na kraju festivala, poslednja predstava u takmičarskom programu je "Zelena čoja Montenegra" (koprodukcija BDP, Gradskog pozorišta Podgorica i festivala Budva grad teatar, prema romanu Mome Kapora i Zuka Džumhura, u režiji Nikite Milivojevića).

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a