SAHRANJEN IVAN TASOVAC: Patrijarh se potresnim rečima oprostio od umetnika - "Uvek je smrt nezvani neprijatelj" (FOTO/VIDEO)

J.Lazić

04. 10. 2021. u 10:37 >> 15:15

IVAN Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, sahranjen je danas u 15:30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Opelo je služio patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je potom održao i govor.

САХРАЊЕН ИВАН ТАСОВАЦ: Патријарх се потресним речима опростио од уметника - Увек је смрт незвани непријатељ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J.Lazić

Patrijarh se potresnim rečima oprostio od velikog umetnika.

-  Uvek je smrt nezvani neprijatelj i uvek je iznenađenje. Nema čoveka koji se rodio, a da neće umreti. I nema čoveka koji ne smatra smrt svojim najvećim neprijateljem. Zato, osnovno pitanje za svakog čoveka nije to ko je bio i šta je imao i koliko je postigao, nego postoji li iza groba išta. Ja znam da Ivan koji je pozvan u naručje Božije zna. Sve ono za čim je Ivan tragao ja sam siguran da mu je postalo jasno.

 

Umetnost koja prevazilazi svaku vrstu logike nije ništa drugo nego traganje za smislom. Saosećam sa Ivanovom majkom i njegovom porodicom. Neka mu Gospod podari večni život, neka mu podari spokoj- rekao je patrijarh Porfirije i pozvao sve da se mole za njega.

Foto: P. Milošević

 

Porodica, prijatelji i poštovaoci Ivana Tasovca okupili su se na Novom groblju, majka i sin Ivana Tasovca došli su zajedno, skrhani bolom.

 

Foto: D. Milovanović

 

Predsednik Srbije stigao je u pratnji savetnice za medije Suzane Vasiljević. Vučić je u crnom odelu a u rukama nosi veliki buket belog cveća.

Foto: J.Lazić

 

Brojne poznate ličnosti došle su da odaju počast preminulom umetniku, među prvima je stigla balerina Aja Jung, obučena u crninu i vidno potresena. Takođe, sahrani su prisustvovali i glumac Bule Goncić, Dragan Bujošević, Ksenija Vučić, Bata Gašić, Ružica Đinđić, Ivica Dačić, bivši direktor Koridora Srbije Zoran Babić i mnogi drugi.

Podsetimo, Tasovac je preminuo 29. septembra u svom domu u Beogradu oko 21 sat.

 

Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001. do 2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Nakon obavljanja funkcije ministra kulture i informisanja Republike Srbije od 2013. do avgusta 2016. godine, Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

Vest o iznenadnoj smrti Ivana Tasovca šokirala je Srbiju. Tasovac je prošle godine postao otac, a njegova 19 godina mlađa supruga Marija, nakon tužnih vesti, objavila je njihovu zajedničku fotografiju na Instagramu. Takođe, Tasovac ima i starijeg sina kog je dobio sa nekadašnjom nevenčanom suprugom.

Podsetimo, Tasovac je imao težak zdravstveni problem pre tri godine, kada mu je otkriven tumor na kičmi. Tada je komplikovana operacija sprovedena sa uspehom, a supruga Marija je bila uz njega tokom teškog perioda oporavka.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

BONUS VIDEO:

Glogovac je pogrešio fakultet, ali je tu grešku, na sreću, ispravio

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)