U SLAVU SLAVENSKOG: Posle više od deset godina otvara se Legat znamenitog kompozitora

A. POPADIĆ

23. 09. 2021. u 09:53

U OKVIRU manifestacije Dani evropske baštine, posle desetak godina pauze Legat Josipa Slavenskog (na Trgu Nikole Pašića 1 u Beogradu) biće otvoren za posete danas i 30. septembra od 11 do 13 časova.

У СЛАВУ СЛАВЕНСКОГ: После више од десет година отвара се Легат знаменитог композитора

AUTENTIČNO Soba velikog umetnika, Foto M. Anđela

Najveći deo zaostavštine ovog velikog jugoslovenskog kompozitora poveren je na brigu i čuvanje Sokoju. Zahvaljujući zalaganju porodice kompozitora, sačuvana je njegova radna soba koja je potom na novu adresu preseljena iz Svetosavske ulice gde je kompozitor živeo i radio do smrti, 1955. godine.

- U ovoj memorijalnoj muzičkoj sobi čuva se velika zaostavština Slavenskog. Tu je bogata biblioteka koju ne čine samo dela posvećena muzici. Proučavao je mnoge oblasti - astronomiju, fiziku, hemiju, etnologiju, pa su tu i neke vrlo raritetne knjige. U legatu je i dosta rečnika, i to nekih originalnih izdanja. Tu su note, partiture, lični predmeti i više od hiljadu pisama. Fascinira podatak da se Slavenski dopisivao sa umetnicima na 11 svetskih jezika - kaže, za "Novosti", Mirjana Lazarević iz Sokoja.

BRIGA Mirjana Lazarević, Foto M. Anđela

Legat Josipa Slavenskog svečano je otvoren 8. decembra 1983, a u okviru njega nalazi se i koncertna sala sa oko sedamdesetak mesta koja je bila jedan od veoma značajnih kulturnih prostora u gradu. U godini kada se obeležava 125. godina od rođenja ovog kompozitora, njegov Legat će, posle duže pauze, ponovo oživeti. Tokom jeseni, planirani su koncertni programi, predavanja i prezentacije u koncertnoj sali, a i memorijalna soba će biti stalno otvorena za publiku.

Josip Slavenski, Foto M. Anđela

- Sokoj svake godine raspisuje konkurs Fonda za kulturna davanja. Članovi Sokoja izdvajaju iz svog prihoda određeni procenat da bi se, kroz pomenuti fond stimulisalo domaće stvaralaštvo. To je vrlo značajan budžet, a fond godišnje odobri oko 200 projekata umetničke, džez i popularne muzike. Ideja je da se deo tih programa održava upravo u ovom Legatu - objašnjava Lazarevićeva.

FASCINACIJA BALKANOM

SLAVENSKI je inspiraciju tražio u folklorima onih naroda koje, kako je govorio, civilizacija nije iskvarila.

Njegova fascinacija Balkanom i slovenstvom ogleda se i u drugim predmetima koji se nalaze u memorijalnoj sobi - pirotski, ručno bojeni ćilimi, komplet ručno, u duborezu rađenih, bosanskih stočića iz Konjica, zatim drvene stolice iz Crne Gore kao i različiti, narodni muzički instrumenti - gusle, tarabuk, ali i klavir, violina, gitara. Njegovu zaostavštinu čine i stotine gramofonskih ploča i magnetofosnih traka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)