SALON STRIPA BEZ TAKMIČARA: Tradicionalni festival počinje 16. septembra

A. V. V.

14. 09. 2021. u 14:00

MEĐUNARODNI salon stripa, 18. po redu, biće otvoren u četvrtak, 16. septembra, u Studentskom kulturnom centru.

САЛОН СТРИПА БЕЗ ТАКМИЧАРА: Традиционални фестивал почиње 16. септембра

Foto Promo

Ljubitelji devete umetnosti biće u prilici da sve do 9. oktobra u prostorijama prestoničkog kulturnog centra posete neku od odabranih izložbi iz stalnih galerijskih postavki, da učestvuju u razgovoru sa autorima omiljenih stripova i gostima na nekoj od promociji strip izdavača i ostalim pratećim sadržajima.

Urednik Međunarodnog salona stripa Miki Pješčić rekao je da će ove godine na manifestaciji izostati redovan takmičarski i nagradno revijalni program, ali da će se, ipak, ovim putem, kako je podvukao, osvetliti najvažniji vrednosni momenti jednog ovakvog obimnog, i za devetu umetnost u našem regionu, programski sveobuhvatnog festivala.

Foto Promo

U centru pažnje svakako će biti Međunarodna izložba pobedničkih radova sa dosadašnjih konkursa salona stripa Gran Prix Salona 2003-2019:

- Reč je o reminiscentnom preseku kvaliteta strip umetnosti u poslednjih dvadesetak godina, ako ne u svetskim i šire evropskim, ono sigurno u regionalnim okvirima, kao i na nivou domaće umetničke scene - navodi Pješčić.

- U skoro multimedijalnom konceptu postavke, sa ukupno 64 strip table, jednom zidnom instalacijm i jednim video-radom, predstavljeni su radovi 24 autora iz Srbije, Italije, Hrvatske i Rumunije koji su u prethodnih 17 godina dobijali Veliku nagradu Festivala.

Foto Promo

Osim ove, posetioci festivala moći će da obiđu i postavku dokumentarne izložbe "Laureati Salona 2003-2019" sa akcentom na domaćim autorima i istoriji festivala. Osim toga, ove godine organizatori posebno skreću pažnju i na eminentne umetnike iz sveta koji su bili gosti salona, dokumentarnom postavkom "Ovde, na ovom mestu..." autorke Jasmine Pucarević.

Foto Promo

Neki od njih su Brajan Boland jedan od najvećih britanskih umetnika i jedan od crtača "Betmena", zatim Dejvid Lojd, autor stripa "V for Vendetta" i Rajko Milošević Gera, jedan od najznačajnijih srpskih autora na svetu koji je sarađivao sa čuvenim američkim rediteljem Kventinom Tarantinom na projektima "Prokletnici" i "Đangova osveta".

Svečanog otvaranja festivala i izložbi neće biti, dok će svi prostori biti otvoreni za posetioce od 16. septembra u 11.00 sati.

Promocija strip izdavača, razgovori sa autorima i gostima, kao i potpisivanje albuma i ostali programi biće upriličeni u Velikoj sali SKC-a od 20. do 24. septembra. Ulaz je besplatan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri