SIGURNOST ZA BLAGO NA SVETOJ GORI: Šta sve donosi budući zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara

M. KRALj

06. 09. 2021. u 16:10

PROŠLE sedmice Vlada Srbije usvojila je i u dalju proceduru poslala Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

СИГУРНОСТ ЗА БЛАГО НА СВЕТОЈ ГОРИ: Шта све доноси будући закон о очувању културног и историјског наслеђа Хиландара

Foto B. Subašić

Pred skupštinskim poslanicima tako će se naći pravni akt čija je namera da sistemski uredi očuvanje materijalne i nematrijalne baštine ovog važnog spomenika na Svetoj Gori, ali i velike svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje šta je ono najvažnije što će ovaj zakon doneti, iz Ministarstva kulture i informisanja, koje je njegov predlagač, za "Novosti" su odgovorili:

Foto B. Subašić

- Donošenjem zakona se stvara pravni okvir kojim će biti obezbeđena kontinuirana pomoć Republike Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom okviru pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku iz budžetskih sredstava.

Ovim zakonom bi tako trebalo bi da bude olakšano finansiranje završetka obnove, kao budućnih restauratorsko-konzervatorskih radova, ali to nije njegova prevashodna namena, objašnjavaju u MKI:

- Ciljevi zakona ne predstavljaju samo konzervatorsko-restauratorske radove na objektima nepokretnog kulturnog nasleđa odnosno pokretnog nasleđa, ikona i rukopisa, već predviđa i podizanje nivoa društvene odgovornosti za zaštitu srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa u okviru manastira Hilandar, a samim tim i podizanje svesti i znanja o srpskom kulturnom i istorijskom nasleđu na Svetoj Gori Atonskoj. Takođe, zakonom se predviđa i unapređenje stanja imovine i razvoj manastirske ekonomije.

Tragedija požar iz marta 2004., Foto S. Žutić

Posle katastrofalnog požara, koji je u Hilandaru besneo, tokom cele noći, između 3. i 4. marta 2004, u novembru te godine, Vlada je donela Odluku o obrazovanju posebne Komisije za Hilandar, koja svoju misiju i danas obavlja.

Foto B. Subašić

- Zadatak Komisije je da predlaže aktivnosti, programe i poslove koji se odnose na očuvanje i negovanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija Hilandara, praćenje radova i stanja pokretne i nepokretne imovine Hilandara, obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata, kao i izgradnju novih objekata Hilandara, obnovu i rekonstrukciju istorijskih i kulturnih spomenika koji su u sastavu Hilandara, kao što su freske, ikone, rukopisi - podsećaju u Ministarstvu kulture i informisanja.

- Među zadacima komisije je i organizacija proslava značajnih datuma iz istorije Hilandara, ali i razmatranje izveštaja i drugi poslovi od značaja za očuvanje tradicije i kulturno-istorijskih spomenika Hilandara.

Budući Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, tako će, u dva svoja člana definisati i nastavak rada ove Komisije.

 

OBNOVLjENO 80 ODSTO

TOKOM kobnog martovskog požara pre 17 godina u manastiru, koji je Stefan Nemanja osnovao 1198. na inicijativu svog sina Svetog Save, a koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, izgoreli si objekti na površini od 1968,5 metara kvadratnih, odnosno 42,78 odsto njihove površine. Vatrom je zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su i ostale pretrpele oštećenja. Republika Srbija je od 2004. do 2020. izdvojila više od 13 miliona evra za projekte obnove, a do ove godine završeno je 80 odsto radova na obnovi.

Obnova deo manastira Hilandar, Foto B. Subašić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!