SUZE, SMEH I PESMA ZBOG "TOME": Milana Marića oduševljena publika filmskih susreta u Nišu proglasila za glumca prve večeri

D. ALIHODžIĆ

23. 08. 2021. u 07:00

PRED prepunom Letnjom pozornicom na niškoj Tvrđavi prva festivalska noć otvorena je premijerom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića.

СУЗЕ, СМЕХ И ПЕСМА ЗБОГ ТОМЕ: Милана Марића одушевљена публика филмских сусрета у Нишу прогласила за глумца прве вечери

Foto Promo

Kompletna glumačka ekipa predvođena Milanom Marićem i Tamarom Dragičević poklonila se niškoj publici koja je pevala nezaboravne hitove i veoma emotivno reagovala tokom svih 130 minuta koliko traje film čija se bioskopska premijera očekuje sredinom septembra.

- Nekada se ne desi da u čitavom životu imate jednu ovakvu premijeru, a mi smo zaredom u dve noći, najpre u Sarajevu pa zatim u Nišu to doživeli. U Sarajevu smo doživeli nešto što sebi nismo mogli da objasnimo i što se retko doživljava, da tri hiljade ljudi eksplodira. Onda smo mislili da je to - to, i onda smo došli u Niš i desilo se nešto još jače. Tada shvatite da je vredelo i muke i znoja i odricanja - nije krio svoje oduševljenje zbog pozitivne reakcije publike reditelj Dragan Bjelogrlić.

On je objasnio da se tokom stvaranja filma nisu striktno držali faktografskih činjenica o životu Tome Zdravkovića, već da su vodilja za scenario bile njegove pesme, odnosno emocije koje su stvarale.

- Scene u kojoj mu majka plaća piće u kafani i kako se upoznaje sa Silvanom Armenulić, zaista su se dogodile. Želeo sam da publika oseti onu emociju koje su nudile njegove pesme i više su nas one inspirisale. Naravno i da je njegov život bio izuzetno kontroverzan i zanimljiv. Jedan kratak život a opet sa toliko naboja i događaja - kaže Bjelogrlić.

SILVANA Tamara Dragičević, Foto Promo

Bioskopska premijera, po njegovim rečima, bila je predviđena za 30. septembar, na dan kada je Toma Zdravković preminuo pre 30 godina, ali će ona biti pomerena za 14. septembar, jer od 16. počinje renoviranje Sava centra.

Milan Marić koji je proglašen za glumca prve festivalske večeri kaže da je do sada glumio realne likove, ali da nikada nije imao priliku da u filmu predstavi ceo jedan život, kao što je u ovom slučaju Tomin. Njegov put od klinca iz Pečenjevca do poslednjih dana u bolnici.

- Bilo je veoma izazovno. Kad sam dobio scenario, razmislio sam i rekao sebi: "Dobro, ja sada treba da odigram čitav život takvog čoveka". I nema tu mnogo dileme, počeli smo da postavljamo pitanja i dajemo odgovore i ubrzo smo se uhodali. I bez obzira kakva je prethodna godina bila svima nama, hrabro smo krenuli sa stvaranjem filma o Tomi. Sva ta upućenost jednih na druge nam je u stvari pomogla - kaže Marić.

Ističe da mu je teško da sada priča o ulozi, kada je film već prikazan publici:

- Mogu da pričam o filmu i snimanju do beskonačnosti, ali ne želim. Osećam da film više ne pripada meni već publici.

TOMA Milan Marić, Foto M. Husar

Marić je zajedno sa niškom publikom gledao premijeru i priznaje da ne može da odredi da li je veću tremu imao u Sarajevu ili u Nišu...

- Ovde je ipak bila veća trema, jer sam pokušao da skinem niški, odnosno Tomin akcenat, ali mi Nišlije kažu da sam uspeo. Znao sam samo Tomine pesme, ne i mnogo o njegovom privatnom životu - poručuje glumac koji je morao i da se fizički promeni i nosi masku, odnosno "Tomin nos".

- To mi nije bio problem. Više sam razmišljao o tome kako da sebe emotivno otključam, da mogu da iznesem to što smo zamislili, nego o Tominoj privlačnosti.

Danas su na programu filmovi "Ne igraj na Engleze" Slobodana Pešića, koji u Nišu ima svetsku premijeru, i "Dohvati nebo" Milutina Darića.

LjUBAVNA PRIČA

Glumica Tamara Dragičević koja tumači lik Silvane Armenulić kaže da ljubavna priča prati ovaj film. Za ulogu se pripremala tako što je gledala i slušala Silvanine intervjue koje je, inače, retko davala, tako da nije imala puno materijala.

- Znamo da između njih nikada ništa nije bilo, ali koliko je Toma bio zaljubljen u Silvanu i voleo je to ne znamo. Znamo da mu je otvorila vrata u svet muzike - kaže Tamara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!